Stadsgids Bewaar

Het aanmodderen van een vader

Vader en zoon. Jan en Jeroen Siebelink. 'Dit is een boek voor vaders die durven twijfelen'
Vader en zoon. Jan en Jeroen Siebelink. 'Dit is een boek voor vaders die durven twijfelen' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie Vaders en Zonen.

Ik zit in een bloedhete tram en denk aan mijn vader. Dat komt door de boekpresentatie waar ik naartoe op weg ben, Vaders en Zonen. Twaalf interviews door Jeroen Siebelink. Met Spong, Thomése, Chabot, zijn eigen vader Jan natuurlijk.

Vaders en zonen. Uitstekend ­onderwerp, daar zijn een karrenvracht aan kroegavonden mee gevuld, jonge jenever ernaast. Moeders en dochters is een nóg beter onderwerp, maar dan meer voor overdag, met muntthee en een pak koekjes.

We hebben allemaal wat.

Ik denk vaak aan mijn moeder, en nog zelden aan mijn vader, zo kan het lopen. De benjamin, mama's kindje, Freud heeft dat allemaal uitgebreid beschreven. Ik ben wees vanaf begin dertig, ze gingen binnen één jaar. Eigenlijk had ik pas een goede band met mijn vader na zijn dood, ik kan het niet mooier maken.

Hij keek nogal op mijn vingers. Als ik mijn fietsband plakte, nam hij het halverwege over. "Kijk, jongen, zo doe je dat." Een hele jeugd lang.

Het is maar een voorbeeld, maar ik heb dus nooit meer in mijn leven een fietsband geplakt. Vrienden, mijn ex-vrouw, de fietsmaker, iedereen, maar ikke niet.

Kop 'm maar in, Sigmund.

Precies twintig jaar geleden stierf hij, een griepepidemie werd hem fataal, zoals zoveel longpatiënten die maand april. Hij had een tochtje opgelopen, buiten, iets te koud en zonder jas, armen op de rug, ­terwijl hij zijn tweelingbroer op de vingers keek. Toen die een fietsband plakte.

Ik heb er maar een mooi verhaal van gemaakt.

"Vaders en zonen verzamelen!" zegt uitgever Sander Knol. Fascinerend. Als ik die titel op me in laat inwerken, denk ik aan mijn vader en mij, en niet aan mij en mijn twee zonen. Als vader modder je maar wat aan, de diepe impact van een vader-zoonrelatie zit bij de jongste van de twee.

Janneke Siebelink interviewt haar broer: "In elk interview zit iets van machteloosheid van een vader naar een zoon. Herken je daar iets in?"

Uitstekende vraag.

Wat boekpresentatie Vaders en zonen
Waar Scheltema, Rokin
Wie Jeroen, Jan, Janneke, Kaj, Teun en nog een paar ooms Siebelink, Harold Zwaal, Roos Flink, Sander Knol
Wanneer donderdag 19 april, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans leerde de oude handelsspreuk: vrouwen bloot, handel dood. Het terras hield een hoop gasten buiten.

Later vertelt Jeroen iets dat diepe indruk op hem maakte. Hij was een jongetje en dol op flipperen. Dus hij jatte telkens muntgeld van zijn vader, ook op de camping in Frankrijk. Hij strooide die munten zelfs vooraf uit op het pad naar de kantine: "Pap, kijk! Een franc! En daar nog een!"

Vader Siebelink, ook niet gek, zei er niets van. Pas terug in Nederland kreeg Jeroen op zijn donder.

Zoon: "Herinner je je dat nog?"

Vader: "Ik zat lekker wielrennen te kijken."

Eeuwige indruk op de zoon, pa heeft geen idee meer. Dat vat het vaderschap wel samen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.