PS Stadsgids Bewaar

Hermitage toont Hollandse Meesters uit Sint Petersburg

Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van een man met kraag, 1631.
Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van een man met kraag, 1631. © State Hermitage Museum, St Petersburg

Voor de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, Oogappels van de Tsaren worden 63 werken uit Sint Petersburg naar Amsterdam gehaald. De tentoonstelling opent 7 oktober.

Het is de eerste keer dat de Amsterdamse Hermitage een expositie wijdt aan de verzameling van Hollandse Meesters in Sint Petersburg. De Russische collectie van Hollandse Meesers is de grootste verzameling Nederlandse kunst in het buitenland.

Handel
In de expositie zijn werken van Rembrandt, Ferdinand Bol, Gerard Dou, Frans Hals en vele anderen te zien. Bekende werken als Rembrandts Flora en de Jonge Vrouw met Oorbellen en De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst zullen te zien zijn.

De schilderijen vertellen het verhaal over de voorliefde van Russische tsaren voor de Hollandse Meesters en over de handel in de kunstwerken. De meeste van de schilderijen die verkocht werden, zijn daarna niet meer teruggekeerd naar Nederland.

Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de Tsaren is te zien van 7 oktober tot en met 27 mei 2018 in De Hermitage Amsterdam.