live

Dit was Amsterdam Dance Event 2018

Het Parool hield je in dit blog op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond Amsterdam Dance Event 2018. Lees hieronder alles terug. 

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Tot volgend jaar

  De 23e editie van het Amsterdam Dance Event heeft wederom een recordaantal bezoekers getrokken. Meer dan 400.000 danceliefhebbers en -professionals kwamen de afgelopen dagen naar de stad. De bezoekers kwamen uit meer dan honderd landen.

  Vertrekkend ADE-directeur Richard Zijlma spreekt van een "fantastische editie''. Onze verslaggevers waren er van begin tot einde bij, en in dit blog kun je alles over ADE 2018 teruglezen en - kijken. Tot volgend jaar!

 2. 74 aanhoudingen verricht

  Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn 74 aanhoudingen verricht. Daarvan was het overgrote deel, 58 arrestaties, drugsgerelateerd. Verdere details over de aard van de arrestaties en waar de arrestaties zijn verricht gaf de politie niet prijs.

 3. 'Rustig verlopen'

  ADE is volgens de gemeente rustig verlopen.

  Tijdens het vijfdaagse evenement zijn volgens de gemeente 121 controles uitgevoerd op het dancebeleid. Bij 32 zaken bleken één of meerdere regels niet nageleefd te worden. Bij zeven daarvan ging het over overschrijding van de geluidsnormen. De organisator of horecauitbater is daarop aangesproken en in overleg zijn de zaken opgelost.

  Om (geluids)overlast te voorkomen, werden tijdens ADE extra handhavers ingezet en kon er 24 uur per dag melding worden gemaakt. In vijf dagen kwamen er 336 meldingen binnen, ongeveer evenveel als vorig jaar. De meeste meldingen gingen over de nacht van zaterdag op zondag.

  De gemeente heeft het verder niet over de incidenten met pepperspray bij vier ADE-feesten.

 4. ADE in cijfers

  Onder de vlag van ADE zijn in totaal meer dan 1000 evenementen verspreid over bijna 200 locaties georganiseerd. Op de conferentie maakten dit jaar rond de 600 sprekers hun opwachting voor keynotes, workshops en masterclasses.

  ADE trok dit jaar voor het eerst meer dan 400.000 bezoekers, afkomstig uit meer dan 100 landen. Vorig jaar werd ADE bezocht door 395.000 bezoekers, dat was ook al een record.

  Het nachtprogramma bestond uit 450 evenementen, overdag waren er ruim 600 evenementen, waarvan deels op de conferentie.

 5. Zeven van zeven

  Tijdens ADE organiseerde Awakenings zeven feesten. Gedurende de week konden technofans al genieten van dj’s als Adam Beyer, Joseph Capriati en Joris Voorn.

  Het laatste feest wordt gehost door Klockworks, het label van Awakenings-vaste waarde Ben Klock. De Berlijner presenteert voor het tweede jaar op rij zijn concept Photon, gericht op een wisselwerking tussen muziek, licht en architectuur.

  Om 06.30 uur klinkt de laatste plaat voor Awakenings. Rond het middaguur is ADE 2018 in zijn geheel ten einde.

 6. House en disco

  In de kelder van Paradiso zit de stemming er al in. Nog even en dan gaat ook de grote zaal open en bouwen de ADE-gangers nog één keer een feestje.

  Cartel strikte voor deze afsluiter twee van de beste dj’s in het hoekje ‘house en disco’. Hunee, grote man van Amsterdams label Rush Hour, en Motor City Drum Ensemble, discotalent dat zich de afgelopen jaren in de top vestigde, draaien maar liefst vier uur lang rug aan rug.

 7. Twistend op de dansvloer

  Geen stampende house of techno op ADE hangover op de NDSM, maar Rock ‘n Roll, ska en wereldmuziek. Twistend op de dansvloer of chillend in het bubbelbad ernaast met een drankje in de hand.

  En mocht je nou nog die ene knaller willen scoren die je vannacht op het feestje hebt gehoord dan kan je nog door de bakken struinen op de platenmarkt. Voor de gamefans staan er de ouderwetse computerspelkasten met oa Pacman en Photoplay.

 8. Dansende draken en Buddah's

  Omdat Elrow goes to ADE op zaterdag zo snel uitverkocht was, besloot de organisatie nog een feest te organiseren: de ‘Extra Sunday Edition’. In de Kromhouthal kan iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen vanaf 13:00 uur zijn laatste energie kwijt op de allerlaatste dag van ADE 2018.

  Patrick Topping en Joris Voorn worden door veel bezoekers als hoogtepunt van de avond genoemd, maar de aankleding trekt nu al de meeste aandacht. Het thema, Chinese Row Year, is tot in detail doorgevoerd.

  Van dansende draken, Chinese lampionnen en goud-rode versieringen tot Buddah’s en vrouwen in kimono’s: aan alles is gedacht. Zélfs aan een dj booth die zich in een tempel bevindt.

  Het lijkt een overbodige vraag: is vijf dagen feesten niet te veel van het goede? Het gros vindt van niet. “Ik sta er nog, dus het kan blijkbaar gewoon,” zegt een 27-jarige bezoeker die ‘heus wel wat snoepjes heeft gegeten’ en zijn naam niet genoemd wil hebben.