Stadsgids Bewaar

Hans, rustig blijven, het is die hormoonoverdosis

De makers: journalisten Martine de Vente en Saskia Smith, Femke Sterken en Barbara van Erp (Snippet Media). Sterken: 'O god, wat staat me te wachten?' Check!
De makers: journalisten Martine de Vente en Saskia Smith, Femke Sterken en Barbara van Erp (Snippet Media). Sterken: 'O god, wat staat me te wachten?' Check! © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de lancering van website tishiergeenhotel.nl.

Barbara van Erp komt de feestzaal binnen. Het is veel te warm om te rennen, anders was ze vast komen sprinten. "Al 671 likes!"

De site tishiergeenhotel.nl moet nog officieel en feestelijk worden geopend, maar stiekem is hij sinds deze ochtend al online. De duimpjes, en wat is dit decennium zonder duimpjes, stromen binnen.

De kinderen van Martine de Vente komen ook zo. Haar man: "Met de grootst mogelijke tegenzin."

De Vente is één van de auteurs van de site, ook wel ervaringsdeskundige of anders gewoon: ouder van een puber. Tishiergeenhotel.nl moet een platform worden ter ondersteuning, lering en natuurlijk ook vermaak.

Vader Nathan Vos had zijn kinderen net nog aan de lijn, over hoe leuk het hier is. "Je moeder is een nieuw bedrijfje begonnen!"

Andere kant van de lijn: "(Stilte)...Dussss?"

Hij vindt dat gebrek aan enthousiasme af en toe best lastig, en vraagt of ik die ervaring ook heb. Wat zal ik daar eens op zeggen?

Ik vertelde mijn oudste eens dat ik een stukje over hem had geschreven in de krant en of hij dat wilde lezen. Zoon: "Is goed. Even dit potje afmaken." Nooit meer wat van gehoord. Dus ik vertel Vos dat ik die ervaring ook heb, ja.

Zijn kinderen komen binnen, de jongste ploft enorm demonstratief op de bank. Moeder: "Wil je cola?"

Coauteur Saskia Smith: "Mooi beeld, hè. En dan die vraag: wil je cola?" Een uitstekende teaser van tishiergeenhotel.nl, zo is dat. Smith heeft twee jonge pubers, van 13 en 15. Ik klop uit medeleven even op haar schouder.

"Nee, het is juist leuk dat ze nog jong zijn. Dan kan ik nog heel lang over ze schrijven. Ik ben een beginnende pubermoeder!" Er zijn mensen die dit cultiveren noemen. 

Wat lancering website tishiergeenhotel.nl
Waar Snippet Media, Bloemgracht
Wie Saskia Smith, Martine de Vente, Barbara van Erp, Femke Sterken, Thomas van Luyn, Nathan Vos, Elik Lettinga
Wanneer donderdag 15 juni, van 16.30 tot 18.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans weet: hij leest het toch niet.

"Nee, te vaak wordt de puberteit geassocieerd met ellende. Maar ik vind ze juist ook vindingrijk en heel erg grappig."

Even later spreek ik Petra Vethman, vriendin en moeder, en die zegt ook zulke dingen. "Ik vind pubers geweldig! Mooi om te zien hoe ze zichzelf durven te zijn."

Fijne relativering, dank. Ik zal eraan denken de volgende keer, als ik er eentje uit het raam wil gooien.

Mijn mantra op zulke momenten: rustig blijven, Hans, rustig blijven, deze jongen is niet helemaal goed in zijn hoofd, het is een hormoonoverdosis, daar kan hij ook niks aan doen - stel, hij had opeens vier, vijf jaar tijdelijk geen benen meer, dan zeg ik ook niet: allez sloompie, loop eens een beetje door. Het is een patiënt, dus: zennnnnnn.

Het werkt en heeft al menig letsel voorkomen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.