Stadsgids Bewaar

Grieks, kreeft en gin: het foodfestivalseizoen is begonnen

Maak je borst maar nat voor een hoop foodfestival keuzestress
Maak je borst maar nat voor een hoop foodfestival keuzestress © Mats van Soolingen

Van chocolade tot sushi en van koffie tot gin: er is overal wel een foodfestival voor in Amsterdam en omstreken. Het gros van de foodfestivals vindt in de zomer plaats, maar de eerste zijn binnenkort al te bezoeken.

Food Euphoria Festival
Op de laatste zondag van maart wordt de Q-Factory omgetoverd tot een Grieks walhalla. Olijfolie, honing, likeur van granaatappelsap: alles wat Grieks en eetbaar is, kan je er vinden. Griekse chefs en foodbloggers geven workshops en ook is er Griekse muziek én theater.
Zondag 25 maart (€8,25 - €9,75)
Q-Factory

Seafood Festival Amsterdam
Oesters, kreeften, mosselen, krabburgers, zeebaars, sushi, fruits de mer. Kortom: alles wat uit de zee komt en eetbaar is, vind je op dit festival. En omdat vis moet zwemmen zal ook de wijn (en gin-tonic) rijkelijk vloeien. En dat allemaal - geheel in stijl - op een boot.
31 maart - 1 april (€7.50)
Dok Amsterdam

Rollende Keukens
Vorig jaar vierden ze feest, want toen bestond deze foodfestivalveteraan tien jaar. Maar ook deze elfde editie valt er weer genoeg te smullen. Van Argentijnse ribs tot veganistische hapjes met Roemeense invloeden. 
9 - 13 mei (gratis entree)
Westergasfabriek

Gin Festival Amsterdam

Voor de derde keer strijkt het Gin Festival Amsterdam met 120 ginmerken neer in Undercurrent. Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen, een speciale Ginboot (let op: je fiets mag niet mee aan boord) vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent. En als je honger krijgt, staan er foodtrucks van The Beef Chief en Man, I Love Fish.
18 mei - 19 mei (€19.99 tot €22.49)
Undercurrent

Taste
Voor het tiende jaar op rij brengt Taste 'de beste restaurants van Amsterdam' samen om in festivalvorm bezoekers te laten proeven van hun kunsten. Dit jaar kun je in het Amstelpark proeven van 24 restaurants, waaronder Baut, The Harbour Club en Ron Gastrobar Indonesia.
1 juni - 3 juni (€12)
Amstelpark

Club Rum
De tweede editie van het rumfestival heeft wederom als missie de bekendheid van de drank onder de Amsterdammers te vergroten. Dit keer is het festival in Pakhuis West, waar meer ruimte is dan op de vorige locatie en dus ook meer verschillende soorten rum geproefd kunnen worden.
2 juni (€40)
Pakhuis West

Veggie Festival
In de Scheepsbouwloods en een deel van het NDSM terrein vindt dit jaar voor het eerst het Veggie Festival Amsterdam plaats. Met vegetarische, glutenvrije en veganistische gerechten richt het festival zich op de bewuste smulpaap. Een eetfestijn is natuurlijk niets zonder muziek, dus klinkt er de hele dag live muziek.
15, 16, 17 juni
Scheepsbouwloods & NDSM terrein

Festival Trek
Hoewel de naam slaat op het reizende karakter van het festival, kan je hier maar beter met flinke trek heen. Want van sushi tot Suri en van vega tot burgers: hier wordt niet gefocust op één type voedsel, integendeel. Iedereen komt dus aan z'n - jawel - trekken.
13 juli t/m 15 juli (gratis)
Amstelpark

Street Food Festival
Pokebowls, Surinaams, vegetarisch, pizza's en barbecue wordt op dit festival gecombineerd met lounge, soul, dancemuziek én karaoke. Kortom: een allegaartje, zoals je dat ook op straat kan vinden.
1 en 2 september
Dok Amsterdam

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.