Stadsgids Bewaar

De foodfestivals van deze zomer: van vegan tot sushi

Zin in een burgertje? Dan is Trek de goede plek voor jou.
Zin in een burgertje? Dan is Trek de goede plek voor jou. © TREK

Van chocolade tot sushi en van koffie tot gin: er is overal wel een foodfestival voor in Amsterdam en omstreken. Het gros van de foodfestivals vindt in de zomer plaats, maar de eerste zijn binnenkort al te bezoeken.

Bacchus Wijnfestival
Weinig dingen zijn zo lekker als op een zwoele zomeravond wijntjes slempen met je vrienden. Op het Bacchus Wijnfestival drink je geen hoofdpijnrosé of slobberchardonnay: alleen de lekkerste wijnen worden verkocht door boeren 'uit alle windstreken'. Gelukkig kun je met hapjes en snackjes ook een goede bodem leggen. Anders wordt naar huis fietsen wel heel ingewikkeld. 
8, 9, 10, 15, 16, 17 juni
Amsterdamse Bos

Veggie Festival

In de Scheepsbouwloods en een deel van het NDSM terrein vindt dit jaar voor het eerst het Veggie Festival Amsterdam plaats. Met vegetarische, glutenvrije en veganistische gerechten richt het festival zich op de bewuste smulpaap. Een eetfestijn is natuurlijk niets zonder muziek, dus klinkt er de hele dag live muziek.
15, 16, 17 juni
Scheepsbouwloods & NDSM terrein

De Smaakboulevard
Surinaamse kip van de bbq, empanada's of thaise curry: foodfestival de Smaakboulevard aan de oever van de Sloterplas draait net als vorig jaar om lekker eten, maar ook om culturele diversiteit. In samenwerking met de Meervaart organiseert het festival een muzikaal programma. En nieuw dit jaar is de lokale, creatieve markt. Daar kunnen buurtbewoners die vaardig zijn in het maken van armbandjes tot jam en meubels hun waren uitstallen. Een kraam is vanaf twintig euro te huren. 
16 en 17 juni (toegang is gratis)
Oever van de Sloterplas, tegenover de Meervaart

Festival Trek
Hoewel de naam slaat op het reizende karakter van het festival, kan je hier maar beter met flinke trek heen. Want van sushi tot Suri en van vega tot burgers: hier wordt niet gefocust op één type voedsel, integendeel. Iedereen komt dus aan z'n - jawel - trekken.
13 juli t/m 15 juli (gratis)
Amstelpark

Funky Vegan Festival
Op het strandje te midden van de industrie van de Houthavens verzamelen deze zomer een hoop foodtrucks. Op zaterdag 14 juli serveren deze toko's op wielen alleen plantaardige dranken en spijzen. Behalve de pop-uprestaurants zijn ook 'funky tunes'-dj en een live band van de partij. 
14 juli
Dok Amsterdam

Kip Festival
Jamaican jerk chicken, kip teriyaki, deepfried wings en saté: de organisatie van het (inmiddels) jaarlijkse Kip Festival belooft kip 'bereid op meer dan vijftig manieren'. Wie dol is op een kippedijtje of twee, maar gruwelt bij het idee van legbatterijen en ander dierenleed kan dit jaar het geweten sussen met ecologisch en verantwoord vlees. Aan de hand van labels kun je zien hoe biologische het vlees is.
2, 28 en 29 juli
Rembrandtpark

Street Food Festival
Pokebowls, Surinaams, vegetarisch, pizza's en barbecue wordt op dit festival gecombineerd met lounge, soul, dancemuziek én karaoke. Kortom: een allegaartje, zoals je dat ook op straat kan vinden.
1 en 2 september
Dok Amsterdam

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.