Stadsgids Bewaar

Gratis bezoek aan Stedelijk Museum dankzij Arnon Grunberg

Arnon Grunberg.
Arnon Grunberg. © ANP

Het Stedelijk Museum is woensdagmiddag 16 mei gratis te bezoeken. Tenminste, voor iedereen die aan de kassa het codewoord 'voetnoot' noemt.

Het is een initiatief van Arnon Grunberg. In de Volkskrant staat die dag zijn 2500ste en laatste Voetnoot, de dagelijkse rubriek op de voorpagina die de schrijver sinds 2010 verzorgde.

Grunberg verblijft een maand in het museum, onder de titel 'Geef ons het museum'. In de Audizaal werkt hij samen met een groep kunstenaars uit oorlogsgebieden, veelal uit Syrië. Volgens hem de perfecte plek om afscheid te nemen van de Volkskrantlezers. Hij roept hen op om hun eigen voetnoot te schrijven.

Ik zal er zijn voor een groepsknuffel

Arnon Grunberg

Slaapzakken
Zijn doel is om de lezer en toeschouwer een stem te geven. 'Hij hoeft niet alleen te kijken, hij wordt ook bekeken. Hij hoeft niet alleen te lezen, hij mag spreken. De ontmoeting vindt plaats op basis van openheid en gelijkwaardigheid.'   

In zijn voetnoot van woensdag schrijft Grunberg: 'Ik zal er zijn voor een groepsknuffel. Neem slaapzakken en kleedjes mee. De Voetnoot stopt, de commune begint.'

Een gratis bezoekje aan het Stedelijk is op 16 mei vanaf 13.00 uur mogelijk. 

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.