PS Stadsgids Bewaar

Gespot: geen reclame maar kunst op de zuilen

Heb jij de posters al gespot?
Heb jij de posters al gespot? © We Are Public

Waarom krijgt reclame zo veel plek in de publieke ruimte terwijl kunst altijd beschut blijft? Dat vroeg cultureel platform We Are Public zich af. In augustus draaien ze de rollen om en is het werk van zes kunstenaar drie weken lang als een reclamecampagne in de stad te zien.

Misschien heb je ze al wel zien hangen: witte posters met daarop in zwarte koeienletters 'Free Art Now'. Het blijkt de aankondiging van de gelijknamige publieke expositie waarin kunst als een campagne op twaalf reclamezuilen en losse posters in Amsterdam centrum en west wordt 'geadverteerd'.

Zichtbaarheid
Het idee ontstond toen fotograaf Annegien van Doorn het campagnebeeld voor We Are Public had gemaakt. "Dankzij onze mediapartner Centercom hingen die posters door de hele stad. Hoewel ze tegelijkertijd een solotentoonstelling de Melkweg had, leverde deze campagne haar meer zichtbaarheid op. Dat vonden we best een gek gegeven: dat je meestal naar kunst moet zoeken maar de reclame overal om je heen aanwezig is."

Aangezien augustus al helemaal geen goede maand voor musea en galerieën is, besloten ze de boel eens om te draaien. Het platform koos zes kunstenaars die volgens hen de spotlight verdienen: Daniëlle van Ark, Ruth van Beek, Melanie Bonajo, Tom Callemin, Jan Hoek, Celine Manz.

Barrière
Farifteh: "Iedereen zou hun werk moeten zien, ook mensen die normaal niet zo snel met kunst in aanraking komen. Straks zijn ze 24 uur per dag gratis op zuilen en A1 en A0 formaat posters te zien. Zonder de barrière die een museum voor sommige mensen vormt. Je kunt er zo lang naar kijken als je wil en wanneer je maar wil."

Voor wie toch iets meer achtergrond bij de kunstwerken blieft, organiseert We Are Public twee fietstours waarbij een van hun redacteurs wat vertelt over het idee erachter.

Free Art Now
Vrij 3 aug t/m 23 aug

De opening van de expositie vindt 3 aug 18.30 uur plaats op het Hugo de Grootplein