Stadsgids Bewaar

Gekraakte brugkerker is tijdelijke eventlocatie

Tot de krakers moeten verdwijnen zetten zij in op een politieke agenda.
Tot de krakers moeten verdwijnen zetten zij in op een politieke agenda. © Charlotte Odijk

De gekraakte kelder onder de Torensluis aan het Singel wordt binnenkort ontruimd. Tot die tijd vragen de krakers die er nu zitten aan Amsterdammers om de programmering van de locatie in te vullen.

Nadat een groep studenten de monumentale ruimte onder de Torensluis  kraakte, start een groep bewoners binnenkort een buurthuis onder de brug. De studenten is al verteld dat ze weg moeten om plaats te maken voor een buurthuis. Tot die tijd willen ze graag hulp bij de invulling van de Torensluis als eventlocatie.

Dat betekent overigens niet dat iedereen vrijelijk een babyshower kan vieren in de gekraakte kerker: de studenten zijn alleen op zoek naar events die passen bij hun ideologie. Beau uit de Laan, woordvoerder van kraakbeweging Het Spinhuis Collectief: "Iemand die een feestje voor zijn chihuahua wil vieren hoeft niet te mailen. Nu we te horen hebben gekregen dat we binnenkort plaats moeten maken voor een buurthuis willen we ons alleen nog op een politieke invulling van onze agenda storten."

Gentrificatie
Uit de Laan doelt op "anarchistische, antifascistische en of antikapitalistische events", zoals bijvoorbeeld een documentairevertoning, een lezing of een discussie over de kraakbeweging. "Maar we gaan ons ook inzetten tegen gentrificatie. We willen onze stad terug."

Er staan al dingen op de kalender van de brugkerker: op dinsdag 21 maart vindt een lezing over kraakboek Bewegingsleer plaats. Op maandag 27 maart komen Israëlische en Palestijnse vrijheidsvechters vertellen over het nut en de onzin van het pacifisme.

Amsterdammers die een anarchistische, antifascistische en of antikapitalistische avond willen organiseren kunnen contact opnemen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.