PS Stadsgids Bewaar

Foetelen voor het goede doel

Chef-pubquiz Christian Aarts en voorzitter Mariken ­Rijpert van de Lionsclub Amsterdam 't IJ. Niks geen ­blauwe blazers. Wat moet je dan met je vooroordelen?
Chef-pubquiz Christian Aarts en voorzitter Mariken ­Rijpert van de Lionsclub Amsterdam 't IJ. Niks geen ­blauwe blazers. Wat moet je dan met je vooroordelen? © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: grote Pubquiz 2018 van Lionsclub Amsterdam 't IJ.

Mensen met heel veel geld die aan lief­dadigheid doen, daar mag je eigenlijk geen grappen over maken. Dat gaat vanavond toch niet lukken.

Bill Gates gaf vorig jaar 4,6 miljard dollar aan liefdadigheid, Mark Zuckerberg 1,9 miljard. Ik koop weleens een daklozenkrant. Je kunt dat vergelijken.

Maar nee, onzin natuurlijk. Die bak geld komt er toch maar mooi, en ze hóeven het niet te doen, de rijkaards, maar ze doen het toch. Natje en droogje erbij, dat wel, ik kom weleens vaker op een charity.

Deze avond bij de Lionsclub Amsterdam 't IJ. Fascinerende clubs altijd, de Lions, de Rotary, van oudsher mannen in blauwe blazers die in het weekend iets terug willen doen, voor de mensen, voor de maatschappij.

De kinderen in arme gezinnen die ook graag eens een echte verjaardag willen vieren, want daar gaat het vanavond over, hebben daar helemaal geen boodschap aan, en terecht. Die willen ook weleens een echt cadeautje, en geen winterjas voor de verjaardag.

Ik ben uitgenodigd voor alweer de derde Grote Pubquiz in de Melkweg. Voor de deur staat de rij tot aan de Stadsschouwburg. Allemaal tienermeisjes. Ik vermoed niet allemaal voor de Lionsclub.

Waar staan ze dan voor in de rij? "5 Seconds of Summer."

Snap ik!

Gegiechel van ten minste tien meisjesmeisjes.

Ik neem de zijingang en wordt meegenomen naar de grote zaal. De grote zaal? Waar moeten al die meisjes dan heen?

Christian Aarts, chef-pubquiz: "De kleine zaal. First come, first served."

Maar wat zie ik nu? Niks geen ­blazers, alleen maar frisse dertigers. Dit kon zo D66 zijn, dat zilver bij een verkiezing viert.

Er blijft vandaag de dag werkelijk geen enkel vooroordeel meer overeind.

Quizmaster Koos van Dijk komt op, de gitaarrif laat zich raden. De manager: "Spread the money! Het geld moet rollen."

De vragen dan. Van welk merk is de duurste champagne ooit (275.000 euro per fles)? Wie was de hoofdrolspeler in The Weddingplanner?

Van Dijk: "Na zeven jaar weet je welke fout je hebt gemaakt."

Wat Grote Pubquiz 2018 van Lionsclub Amsterdam ’t IJ
Waar Melkweg, Lijnbaansgracht
Wie Mariken Rijpert, Koos van Dijk, Christian Aarts, Mieke Deiters, Arjan van Ommen, Iris Kuethe
Wanneer Maandag 26 maart, 18.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans was bij ‘the best ngo in the world’ (Financial Times)

Net op dat moment passeert een veertiger, nieuw tray bier in de hand. In het voorbijgaan: "Nou, dat wist ik al een stuk eerder."

Goeie tekst.

Volgende vraag: welke band zong Waar is dat feestje? Enzovoorts.

De quizmaster: "Niet voorzeggen, hè."

Ik wil niet de scherpslijper zijn, maar mijn lieve hemel, er wordt me hier toch een partij gefoeteld. Het aantal Google-search-hits op een mobiel bereikt vanavond een piek boven de Melkweg.

Ook nu, de kinderen die straks een prinsessen- of voetbalverjaardag vieren met taart en ballonnen, zal dat volledig een zorg zijn.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.