PS Stadsgids Bewaar

Film toont vijf jaar rumoer langs de Noordelijke IJ-oevers

Van wie is het IJ? Dat vroeg filmmaker Remy Vlek zich af.
Van wie is het IJ? Dat vroeg filmmaker Remy Vlek zich af. © ANP

Filmmaker en Noorderling Remy Vlek toog met zijn camera de afgelopen vijf jaar langs de Noorderlijke IJ-oevers. 'Ik heb de stad in Noord zien aankomen.'

De beelden die hij in deze periode schoot, vormen samen de documentaire 'Van wie is het IJ?' die aanstaande woensdag bij FC Hyena in prèmiere gaat. 

Startschot
Vlek: "Ik heb eerder een film gemaakt over Eye en de landing van het museum in Noord. Dat is een belangrijk moment geweest voor het stadsdeel." De eerste film is eigenlijk het startschot geweest voor film twee. "Ik wilde zien hoe het verder ging."

Ik heb de stad in Noord zien aankomen en daar zitten voor- en nadelen aan

Remy Vlek, filmmaker

Voor de documentaire sprak Vlek met oud-wethouder Maarten van Poelgeest, wijlen burgemeester Eberhard van der Laan en een drietal kunstenaars uit Noord. Daarnaast toont hij beelden van talloze evenementen rond het IJ in Noord, zoals Sail en de jaarlijks terugkerende Vrijheidsmaaltijd op 5 mei.

De beelden van het nu wisselt Vlek af met historische beelden, die hij uit een archief opdook. "Prachtige beelden, ze tonen mooi aan hoe het ooit was."

Roadmovie
"Of ik nu weet van wie het IJ is? Daar kan ik geen absoluut antwoord op geven. Maar wat ik zeker kan concluderen is dat de gemeente weinig te zeggen heeft over de ontwikkeling van het gebied. Uiteindelijk zijn het de projectontwikkelaars die de dienst uitmaken. Ik vind dat bedenkelijk."

Het is een roadmovie langs de oevers in Noord geworden, zegt Vlek over zijn film. "Het toont hoe de voortgang van bebouwing heel hard gaat de afgelopen jaren. Ik heb de stad in Noord zien aankomen. Daar zitten voor- en nadelen aan."

Behalve de vertoning op woensdag 17 januari in FC Hyena, is de film ook op donderdag 18 januari in Borneo architectuur centrum te zien en 26 januari in het Concertgemaal in Kadoelen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.