PS Stadsgids Bewaar

Feestje van de dag: voorlezen uit puberdagboeken mag gênanter

Bridget van Alphen (hoofdredacteur Ladify), die seksverhalen schrijft, of beter: verhaaltjes voor het slapen gaan, en publicist Anne Fleur Dekker
Bridget van Alphen (hoofdredacteur Ladify), die seksverhalen schrijft, of beter: verhaaltjes voor het slapen gaan, en publicist Anne Fleur Dekker © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Het Lief Dagboek.

Twee keer in mijn leven heb ik een dagboek bijgehouden. Tijdens wat toen nog de vijfde klas lagere school heette, en op de tweede klas middelbare school. Beide jaren werd ik drie dagen van school geschorst, in die tijd van zwart-wittelevisie nog een uitzonderlijke schande voor de buurt.

Later heb ik wel eens gedacht: dat was geen toeval. De verslaggever in mij zat er al vroeg in.

Die dagboeken kijk ik uit pure ­gêne nooit meer in, en daarom is het ook zo'n uitstekend idee om mensen te vragen voor een volle kroeg voor te lezen uit ongemakkelijke dagboekfragmenten.

De Kopstootbar doet dat maandelijks met Het Lief Dagboek. Er bestaat ook een televisieprogramma met de ergste puberschrijfsels, maar dat heet Lief Dagboek - niet Het Lief Dagboek. En bij de Kopstootbar waren ze eerder, maar dat is alleen leuk voor advocaten.

Het begon met een WhatsAppgroepje, vertelt Emeline Bakker, en deze avond is de achtste aflevering.

Ik zie drie jongemannen in pak, verder vooral vrouwen. Daarom zijn ze ook hier, hoor ik even later.

Bakker opent de avond. "Het wordt eerlijk, oprecht en schaamteloos."

Ik ga er eens goed voor zitten.

Het eerste dagboekverhaal gaat over mislukte dates van onlangs en daarna leest ook een jongeman in korte broek en kniekousen boven zijn gymschoenen voor over moeizaamheid met vrouwen.

Allemaal best aardig, maar ik zit hier toch voor fragmenten uit dagboeken toen het allemaal pas echt gênant was - die heerlijk-gruwelijke puberteit.

In de pauze komt medeorganisator Mercedes Coco, een jaloers­makende naam verder, vragen wat ik ervan vind. Daar ontkom je niet aan.

Ik vertel eerlijk dat ik toch die oorspronkelijke dagboekfragmenten mis.

Wat Het Lief Dagboek
Waar Kopstootbar, Marnixstraat
Wie Emeline Bakker, Mercedes Coco, Leon Zervos, Sanaz Rastad, Bridget van ­Alphen, Anne Fleur Dekker, Miranda Bruinzeel
Wanneer woensdag 6 februari, 20.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans hoopt altijd op gênanter

Coco: "Het is waar, je schrijft en je weet dat het voor publiek is. Maar dit is misschien wel nóg kwetsbaarder. Zo'n dagboek was toen, dit is zes weken geleden."

Puntje voor Coco.

We gaan verder. Bakker hoopt dat we allemaal een borrel hebben gescoord.

Opeens staat daar Anne Fleur Dekker. Op Twitter hebben we ­vorige week allemaal nog kunnen meeleven met haar verse liefdesverdriet. Eerlijk, oprecht en schaamteloos ligt haar uitstekend.

Ze leest fictie voor, eerder vandaag geschreven, veel dialoog.

Ten slotte Bakker weer: "We hebben jullie de hele avond lekker gemaakt: we gaan de avond afsluiten met een seksverhaal."

Ik vraag daar niet om, ik zit hier gewoon.

Voorlezer Bridget van Alphen ­bevestigt dat: "Ik schrijf seksverhalen. Of beter: verhaaltjes voor het slapen gaan."

Even later hoor ik, onder meer: 'Jij, alleen nog in je spijkerbroek.'

Het wordt nu echt de hoogste tijd deze jongelui onder elkaar te laten.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.