PS Stadsgids Bewaar

Feestje van de dag: de musketier van de letteren

Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van Grand Hotel Europa, en burgemeester Femke Halsema, 'the grandest lady in town'.
Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van Grand Hotel Europa, en burgemeester Femke Halsema, 'the grandest lady in town'. © Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: 50.000ste exemplaar Grand Hotel Europa.

Er zijn 50.000 exemplaren verkocht van Grand Hotel Europa en dat is tegenwoordig zo bijzonder dat het jubileumexemplaar, symbolisch, dat begrijp ik ook wel, wordt aangeboden aan de burgemeester.

Dat doe je dan ook niet met een paar flesjes AH-wijn op de uitgeverij, dan huur je een uurtje de Aldermans Chamber in The Grand.

Het zijn inmiddels alweer 56.132 exemplaren. "En dat in nauwelijks zes weken," zegt uitgever Elik Lettinga, in opperbest humeur.

Daar komt de auteur de chamber binnen, schrijden is het. Schitterende man. Ilja Leonard Pfeijffer ziet er weer enorm uit als Ilja Leonard Pfeijffer, de musketier van de letteren.

Ik vraag me dan altijd af op welke leeftijd hij er al zo bij liep. Als je Ilja Leonard Pfeijffer heet, zat dat er vast al vroeg in.

Wat 50.000ste exemplaar Grand Hotel Europa
Waar The Grand, Oudezijds Voorburgwal
Wie Femke Halsema, Ilja Leonard Pfeijffer, Elik Lettinga, Peter Nijssen, Antoinette Beumer
Wanneer vrijdag 1 februari, 16.00 tot 17.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans Petrus vom Bach

Ook gun je zo iemand een pijp, maar die was al vergeven.
"Het is de eerste keer dat ik je zie sinds december," zegt Lettinga tegen hem.

De auteur: "Ik was natuurlijk de hele tijd de hort op om het boek te verkopen."
De uitgever: "Dank daarvoor."

Femke Halsema is nog onderweg, vertelt haar woordvoerder. "Ze is nog bezig in het boek."

Knap. Ik kan dat niet: lezen achterin een auto. Wagenziek als een klein kind.
En daar is de burgemeester. Er zijn speeches. Lettinga ziet een overeenkomst tussen Pfeijffer, Halsema en zichzelf. "We zijn geboren in '66, '68 en '67." Halsema tussendoor, lekker hard: "Ik ben '68, hoor!"

Lettinga: "Wij zijn de Generatie Nix, en die vindt het een uitdaging dingen al te serieus te nemen."

Ook ik ('66) ben een uitgesproken component.

Pfeijffer krijgt een exemplaar met een gouden kaft. Hij vertelt dat de rechten van Grand Hotel Europa zijn verkocht aan Macedonië: 300 euro.

"Ik zal een truc onthullen, die werkt altijd. Ik heb in het boek mijn Macedonische uitgever opgevoerd. Hij kan geen Nederlands, dus wist niet hoe snel hij de vertaalrechten kon krijgen."

Ook vertelt hij over zijn bewondering voor Halsema. "Een bestuurder die niet is besmet met de modieuze angst voor visie." Hij schudt dat zo uit de mouw.

Op haar beurt is ook Halsema complimenteus. "Ik ben jouw grootste fan. Dit is het eerste boek dat ik nog niet uit heb." Daar komt het weekend een eind aan, belooft ze.

Ook bekent ze dat ze deze bijeenkomst in The Grand nog even had willen afzeggen, na de overname van het American Hotel door het Hard Rock Café.

"Het is een week van culturele schaamte."

Best een uitspraak voor de burgemeester van Amsterdam. Dat bedoelde Pfeijffer dus zojuist.