PS Stadsgids Bewaar

Feestje van de dag: Brie en salami, altijd lastig

Meesterkok Rudolph van Veen (Actieplan Groente en Fruit): 'Gezondheid heeft geen smaak. Daarom hebben we besef nodig.' Met Tamara Peers (Good Baby Food)
Meesterkok Rudolph van Veen (Actieplan Groente en Fruit): 'Gezondheid heeft geen smaak. Daarom hebben we besef nodig.' Met Tamara Peers (Good Baby Food) © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het pop-up babyrestaurant.

Bij de ingang kan ik een jaar gratis babyvoeding of luiers winnen. Ik bedank beleefd. Babyvoeding heb ik allang niet meer nodig en luiers ­hopelijk voorlopig ook nog niet.

Even later verzuip ik in de Negenmaandenbeurs.

Ik moet naar stand 08418, het pop-up babyrestaurant - u leest dit goed -, maar aan zichtbare benummering doen ze hier niet. In Hal 8 is de weg vinden net zo moeilijk als een peuter vragen of hij een beetje opschiet, want papa en mama hebben haast.

Ik wurm me tussen de treuzelaars en uiteindelijk zie ik een wegwijsbordje met Babyrestaurant, roze. Vader heeft het nog net op tijd gered.

Moeders en baby's zitten al in een kring. Voor hen een lopende band, als in een sushirestaurant. Er zit nog geen beweging in.

"Telefoons uit of stil," zegt een medewerker tegen de moeders, want die zijn natuurlijk druk bezig met selfies.

Het ziet er inderdaad allemaal ­reuze schattig uit. En beter in een apart restaurant dan naast je bij de Griek.

Kijk, daar begint de eerste al te brullen. Als dat maar geen domino-effect wordt.

Het gaat vanmiddag over gezond eten van min negen maanden tot plus negen maanden. "Want dat is superbelangrijk," zegt Astrid Postma van het Voedingscentrum. Maar wat zijn precies de ziekmakers? Daarom een korte quiz.

Sardientjes? Wel, hartstikke veilig.

Een zachtgekookt ei? Nee, hè. Niet doen, zorg dat het ei hard­gekookt is.

Gaan we naar salami. Moeilijk. Op de pizza is hij heet geweest en zijn de ziekmakers dood. Maar op brood: liever niet.

Brie is ook een lastige. Van rauwe melk beter niet, wel van gepasteuriseerde. Het staat allemaal in de nieuwe app ZwangerHap.

Wat pop-up babyrestaurant
Waar Negenmaandenbeurs, RAI, Europaplein
Wie Rudolph van Veen, Tamara Peers, Gees van Asperen, Astrid Postma, Lou, ­Manuel, Ruby en Nolan
Wanneer woensdag 20 februari, 12.00 tot 13.00 uur

Drank en spijs *
Sfeer ***
Hans pinkte een traantje weg bij de eerste gyrosschotel van zijn zoon (4)

Klappende moekes.

"Groente en fruit zijn het beste voor iedereen," zegt meesterkok Rudolph van Veen, maar die is dan ook ambassadeur van het Actieplan Groente en Fruit.

Hij heeft een goede tip: ga voor kleur. Zorg voor vijf kleuren op het bord, of elke dag andere kleuren. "Het ziet er gezellig uit en je doet zelf ook elke dag een ander truitje aan."

Toen Van Veen zijn dochtertje spruitjes gaf, zei die in het begin ook: 'Papa, ik vind het niet zo lekker.' Van Veen: "Dat is maar een gedachte. Gewoon doorgaan, geen notie aan geven."

Arm kind.

Ik zie mezelf nog zitten, alleen aan de eettafel, een bord ijskoude spruitjes en een berg appelmoes voor mijn neus, en de rest van het gezin inmiddels al voor het acht­uurjournaal. Vanaf mijn tiener­jaren heb ik zo'n ding niet meer aangeraakt.

In het pop-up babyrestaurant ­begint de band te draaien.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.