Stadsgids Bewaar

Even terug naar de tijd van Tineke en de paranormale wereld

Programmamaker Tineke de Nooij, nu met een eigen portret in de Wall of Fame: Die jingle blijft mijn hele leven bij me horen. Met goede vriend Gordon
Programmamaker Tineke de Nooij, nu met een eigen portret in de Wall of Fame: Die jingle blijft mijn hele leven bij me horen. Met goede vriend Gordon © Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de hommage aan Tineke de Nooij.

Er zijn van die tunes, als die ook maar even voorbij komen, zitten ze voorlopig beitelhard in je hoofd. Ik noem: 'een-twee-drie-vier-vijf-zes-zeven-acht-negen-Tiiiiiiiineke!'

En daar zit ie.

Excuses hiervoor, ik wilde een punt maken.

Voor deze verdienste, en nog veel meer, krijgt Tineke de Nooij een eigen portret in de Wall of Fame in instituut Beeld en Geluid. Maar eerst een gesprek over vroeger tijden, hier in het instituut.

Er zijn gasten en fragmenten en dat allemaal aan een tafel uit grootmoeders tijd, blauwig geschilderd en een beetje vaal, met daarop een theeservies, ook van vroeger, en een drietrapsschaal met taartjes en ook nog enkele flessen wijn.

De sfeer is meteen helemaal Tiiiii­neke.

In een carrière van bijna zestig jaar is een hoop te bespreken. Koffietijd bijvoorbeeld, ingezet als 'een soort Libelle op televisie'.

Zoals die keer dat liefhebber Tineke een stevige reeks likeurtjes proefde en elk glaasje even omhoog hield, het etiket in beeld, en zei: "Jammie!" Het leverde Veronica nog een boete op van 750.000 gulden, 8 procent van het totale jaarbudget.

Dat waren inderdaad nog eens tijden.

Of de vele afleveringen van Tineke en de paranormale wereld. We zien een fragment van een man met bloed op dezelfde plekken als een lijdende Christus aan het kruis. Hij ligt op een bank in de woonkamer.

Ook herinnert Tineke zich nog een Braziliaanse genezer die drie mensen al tijdens de uitzending van hun enorme pijnen verloste.

Tineke: "Ik wou dat hij nu nog maar eens langs kwam."

Wat Hommage Tineke de Nooij
Waar Instituut Beeld en geluid, Media Parkboulevard, Hilversum
Wie Tineke de Nooij, Gordon, Viola Holt, Willem van Kooten, Bert van der Veer, Eppo van Nispen tot Sevenaer
Wanneer maandag 3 december, 16.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans lukte het pas met ‘Oe-oe, a-a, we maken Domovla’

Of die keer met Jomanda. Tineke: "Alle klokken stonden stil, ook die van Viola Holt."

Fraai archiefbeeld: Jomanda, helemaal in het begin, nog ver voor haar blauwe periode. Ze zingt een liedje en vraagt hulp voor een ziek dier. Daarbij wappert ze een heel klein beetje met haar beide handen, echt minimaal, maar voldoende.

Tineke: "Eén ding: dieren kunnen niet faken. Een hond en een kat gingen meteen slapen, toen Jomanda met ze omging. En weet je nog die man in de badkuip? Twintig minuten onder water! Levensgevaarlijk."

Na anderhalf uur nostalgie verzamelen we in de grote hal. Eppo van Nispen tot Sevenaer: "Wij gaan doen waar we sterk in zijn: vereeuwigen."

Tineke trekt aan een koord en hoog boven in de hal verschijnt een portret van haar. Nu nog eenzaam aan de immense glazen binnenwand, maar binnenkort in de Wall of Fame naast Bert Haanstra en andere grootheden.

Tineke: "Ach, mijn vader ligt op de begraafplaats naast Bert Haanstra."

Doe dan nog maar eens lacherig over het paranormale.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.