live

Terugblik: Dit was de EuroPride 2016

Tijdens EuroPride 2016 was Amsterdam twee weken lang Gay Capital of Europe. Vanaf 23 juli vonden er meer dan 300 roze evenementen plaats. Lees hier terug hoe alles verliep.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Dit was de EuroPride

  En dat was het dan. Na twee weken en meer dan 300 evenementen is de EuroPride 2016 voorbij.

  "We laten ons niet terroriseren," zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag. Hij hoopte dat mensen zich niet zouden laten weerhouden naar de stad te komen. "Ik hoop dat mensen zeggen: ik laat mij dat feest van vrijheid niet afpakken. Mijn advies zou zijn: maak er een mooie dag van."

  Dat is gelukt: de EuroPride 2016 was een groot feest, met de Canal Parade als een van de vele hoogtepunten. De 21e editie van de botenparade trok zaterdagmiddag ruim een half miljoen bezoekers. De dag verliep rustig en zonder noemenswaardige incidenten.

  Tijd om de balans op te maken? Volgens Gay Pride-directeur Lucien Spee is Amsterdam na de afgelopen twee weken weer Gay Capital van de wereld. "Het was een aaneenschakeling van successen."

 2. De Canal Parade

  Het laatste weekend van de EuroPride stond in het teken van de traditionele botenparade, de Canal Parade. Lees hier terug hoe het afsluitende weekend verliep.

 3. Verkeersmaatregelen tijdens Canal Parade

  Er worden ruim een miljoen bezoekers verwacht bij de Canal Parade. Om die reden ligt de binnenstad hier en daar op z'n gat. De gemeente Amsterdam raadt aan vooral de auto thuis te laten, maar zelfs met de fiets kom je er af en toe niet door. Dit zijn alle de verkeersmaatregelingen en omleidingen van zaterdag 6 augustus.

 4. Amsterdam Rainbow Dress onthuld

  Vrijdagmiddag is de Amsterdam Rainbow Dress, een speciaal kunstwerk van Mattijs van Bergen en Oeri van Woezik, onthuld. Dit kunstwerk benadrukt dat Amsterdam betrokken is en blijft bij het lot van LHBT-vluchtelingen.
  Lees hier het volledige artikel.

 5. Schoorsteen Hemweg in regenboogkleuren

  Speciaal voor EuroPride verlicht Nuon dag en nacht de schoorsteen van de Hemwegcentrale in de kleuren van de regenboog. Met verschillende spots wordt de pijp van 175 meter hoog én de wolk erboven omgetoverd in een baken van gay pride.

  Martijn Hagens, directeur van Nuon, licht toe: "Het leek ons leuk om met onze schoorsteen op een creatieve manier bij te kunnen dragen aan positieve energie in de stad. Juist nu de wereld wordt verduisterd door geweld en intolerantie is het extra belangrijk om op te komen voor onze vrijheden."

  De schoorsteen veranderd constant van kleur, en staat dag en nacht aan. De lichtshow duurt tot zondagnacht.

 6. 3de Roze Amsterdammertje uitgereikt

  De Gay Pride heeft donderdagavond in Hotel The Grand voor de derde keer het Roze Amsterdammertje uitgereikt. Met de prijs van de Gay Pride, wil de organisatie de ruim 4000 betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers van het festival in het zonnetje zetten.

  Tijdens de receptie heeft Pierre Karsten dit jaar het Roze Amsterdammertje gekregen uit handen van directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. Pierre is sinds 2013, op de gemeente na, de grootste sponsor van de Amsterdam Gay Pride.

 7. 'Amsterdam Schoon'-boot vaart mee

  Tijdens de Canal Parade vaart dit jaar voor het eerst een boot mee die aandacht vraagt voor een schone binnenstad. Vrijwilligers delen daarnaast vanuit kleine bootjes honderden schepnetten en vuilniszakken uit aan woonbootbewoners en toeschouwers langs de route van de botenparade.
  Lees hier meer.

 8. Laatste hand aan kunstwerk Carré

  Jamai heeft donderdag de laatste hand gelegd aan het inkleuren van een enorm kunstwerk aan de gevel van theater Carré in Amsterdam. Dat deed hij samen met kunstenaar Ottograph, de maker van het doek. Het werk is opgehangen in het kader van de Europride.

  In de afgelopen dagen kleurde Ottograph het doek langzaam in. Bij het voltooien kreeg hij hulp van Jamai. Het kunstwerk blijft tot zondag hangen.

 9. Bijna miljoen Pride-playlists op Spotify

  Ter viering van gay pride wereldwijd lanceerde Spotify onlangs de hashtag #PressPlayForPride, waarmee Spotify-gebruikers hun eigen trots kunnen delen via gecureerde playlists, samengesteld door diverse artiesten.

  Inmiddels zijn er meer dan 975.000 ‘Pride’-playlists samengesteld.
  De meest voorkomende nummers in de Nederlandse playlists zijn Born This Way van Lady Gaga, Dancing Queen van ABBA en Why Tell Me Why van Anita Meyer.