Stadsgids Bewaar

Europagebouw op Marineterrein eenmalig open voor publiek

Het Europagebouw is speciaal voor het voorzitterschap neergezet.
Het Europagebouw is speciaal voor het voorzitterschap neergezet. © ANP

Het Europagebouw op het Marineterrein op Kattenburg is zaterdag 14 mei eenmalig geopend voor publiek. Op deze dag kan het gebouw bezocht worden waarin van januari tot eind juni vergaderd wordt over de Europese Unie.

Nederland is dit jaar voorzitter van de Europese Unie. De vergaderingen met ambtenaren uit alle 28 EU-lidstaten vinden plaats op het Marineterrein. Dagelijks komen er gemiddeld 300-400 ambtenaren naar het Europagebouw dat speciaal voor het voorzitterschap op het terrein werd neergezet.

De deuren van het Europagebouw zijn zaterdag 14 mei van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Die dag vaart er vanaf het Centraal Station een gratis boot naar het Europagebouw.

Tijdens de open dag worden rondleidingen en verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen bezoekers minister Koenders vragen stellen over Europa. Is er een proeverij van gezonde voeding en zijn er muzikale optredens van onder meer het Europees Jeugdorkest en leden van de Marinierskapel met Eric Vloeimans. Ook is er een demonstratie van zelfrijdende auto's.