Stadsgids Bewaar

Erg vriendelijk die goodiebag, maar ik moet ermee over straat

Boegbeeld Chantal Janzen en haar man en co-founder Marco Geeratz.
Boegbeeld Chantal Janzen en haar man en co-founder Marco Geeratz. © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: lunch eerste verjaardag &C.

Deze week at ik in Dum Dum Palace en Bumbu Kitchen, de nieuwe zaak van Casper Reinders en Jamie van Heije in het vijfsterrenhotel Doelen, en lunchte ik in het Rijks. Mensen vragen me regelmatig: "Hans, hoe hou je het toch zo lang vol?"

In het Rijks druppelen ze langzaam binnen, ik ga nog even op het terras buiten zitten schrijven. De ene fotograaf tegen de andere: "Kijk hem daar. Een blocnote, een sigaret en een glas wijn voor twaalf uur. De oude generatie."

Ik kan daar zo snel niets tegenin brengen.

&C, de glossy van Chantal Janzen, spreek uit: 'en cie', bestaat één jaar en de zaken gaan behoorlijk goed, want ze vieren het met een lunch in een stampvol Rijks. Wel zijn ze iets te scheutig met roze ballonnen.

Op de tafels staan gouden konijntjes, naast bloemen en confetti, ook roze. Ik ben de doelgroep niet, zo is het ook.

Ik hoor Celebrate good times, come on. Ik denk dat we gaan beginnen.

Gastheer Tim den Besten introduceert Chantal Janzen: "Ik heb een grote zwak voor zwangere vrouwen."

Janzen, toevallig naast me, mompelt: "Grote zwans..."

Ze is inderdaad knetterzwanger en heet ons welkom. "Ik ben speciaal hiervoor uit mijn nest gekomen, letterlijk, en door Leco opgemaakt. Mijn eigen man herkende me niet eens. Maar ik wilde hier per se zijn. En als het water breekt..."

Den Besten: "... beval je gewoon hier op tafel en maken wij allemaal selfies."

Janzen: "Superleuk!"

Ze vertelt over het succesverhaal: 15.000 abonnees, 250.000 bezoekers, één miljoen pageviews per maand. Dan moet ze even op adem komen.

"Geen wee, hoor, maar m'n adem zit zo hoog."

Ik ga het langzaam spannend vinden. In elk geval wijkt Leco van Zadelhoff niet van haar zijde. Ik vind dat een geruststellende gedachte.

Na de foto informeer ik, vriendelijk en bezorgd man die ik ben, of ze echt elk moment kan bevallen.

Wat lunch eerste verjaardag &C
Waar Rijks, Museumstraat
Wie Chantal Janzen, Tim den Besten, Maria Visser, Lieke van Lexmond, Geraldine Kemper, Peter Pannekoek
Wanneer woensdag 21 maart, 11.30 tot 14.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans deed daarna een tukkie

"Welnee joh, pas over een maand."

Ah, de Chantal Janzenhumor weer.

We gaan aan tafel.

De serveerster brengt een schaal­tje met avocado's, gewenteld in gefermenteerde paddenstoel. Ze liggen op een bed van paddenstoelen, maar dat is decoratie. "Ik zeg het er maar even bij."

Dat doet ze goed.

Daarna eet ik een worteljerky met macadamia, shiso en gembersorbet en ook een gestoomd zwartpootkippetje met geitenyoghurt en butterchickensaus. Het toetje sla ik over. Je moet wel een beetje aan de calorietjes denken.

We krijgen allemaal een goodiebag: een groot kunstwerk in een werkelijk ontzaglijk roze doos. Erg vriendelijk, maar ik moet ermee over straat.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.