Stadsgids Bewaar

Er is muziek en er is een lezing over Dionysos, de wijngod

Mezzosopraan Merel Huizinga: 'Het kan bejaarden niet schelen of de ramen zijn gewassen. Ze willen muziek, of een knuffel.' Met penningmeester Jilles van Harselaar.
Mezzosopraan Merel Huizinga: 'Het kan bejaarden niet schelen of de ramen zijn gewassen. Ze willen muziek, of een knuffel.' Met penningmeester Jilles van Harselaar. © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Philomela 10 jaar.

Het was eind 2007. Mezzosopraan Merel Huizinga trad op voor de sultan van Oman. Ze was een cadeautje van de Nederlandse ambassade, want de sultan houdt van Mozart.

Hij had een paleis voor zichzelf laten bouwen met een concertzaal, zo mooi als die in het Concertgebouw, en een zwembad dat overliep in de zee.

Huizinga: "Overigens, hij vindt wel dat vrouwen mogen autorijden. Maar goed, uit die luxe, daar kwam ik dus vandaan."

Een dag later.

Huizinga had nog langer in het paleis mogen blijven, maar ze ging terug naar Nederland. Afspraak is afspraak, en die had ze in zorginstelling De Diem. Daar zag ze rolstoelen, te weinig vrijwilligers, plastic kersttakken.

"Ze hadden wel hun best gedaan natuurlijk. Maar die eenzaamheid. Hoe het soms in een bejaardenhuis is."

Het contrast. En om te zien hoe blij de mensen waren. Dat het weer even zoals vroeger was.

"Muziek doet heel veel met mensen die dement zijn."

Ze moest ook denken aan haar eigen vader. Hij overleed toen ze tien was. Later kon ze zich niet meer herinneren welke muziek tijdens de uitvaart werd gespeeld. Dat deed haar veel verdriet.

Totdat ze vele jaren later op het conservatorium zat en door de gangen liep. Ze hoorde iemand piano spelen, een stuk van Schumann.

"Het was alsof ik door de bliksem werd getroffen. Ik zat weer in een zaaltje van het uitvaartcentrum."

De impact van muziek.

Dus richtte Merel Huizinga de stichting Philomela op. Voor en met mensen in zorginstellingen en ook om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek en dichtkunst.

We zitten in de tuin van de Keizersgrachtkerk - bijzondere plek, nooit eerder geweest. Hier wordt het tienjarig jubileum gevierd.

Voorzitter Matty Veldkamp spreekt aardige woorden. "Tien jaar liefde voor muziek overbrengen. In een omgeving waar dat ongebruikelijk is. Dankzij de tomeloze inzet van Merel."

Wat Philomela 10 jaar
Waar Keizersgrachtkerk, Keizersgracht
Wie Merel Huizinga, Robert Lunsingh Scheurleer, Martine Willekens, Kees Sterrenburg, Prof. Russolo, Maarten Spanjer
Wanneer donderdag 5 juli, 17.30 tot 21.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans ging in de tram op kauwgum zitten en had graag zijn voorganger gesproken.

Iemand roept: "Bravo!"

De rest klapt. Het galmt door de achtertuin.

Er is muziek, er is een lezing over Dionysos, wijngod, en er is een speciale wijn voor Philomena gemaakt, een appellation contrôlée.

Over die wijn is een speciaal lied geschreven. De tekst bestaat grotendeels uit 'Appellation contrôlée, la la la la la.'

We krijgen allemaal een A4'tje met de tekst. Ik turf tien keer 'Appellation contrôlée, la la la la la', volledig uitgeschreven.

We zingen. Ik zit weer eens te genieten.

Ik heb tien jaar lang genomineerden gezocht voor de Amsterdammer van het Jaar-verkiezing, ook een fijne klus voor deze krant. Daar zijn we mee gestopt, het was mooi geweest.

Vandaag vind ik dat jammer.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.