Stadsgids Bewaar

Eerste Nederlandse GIF-festival in Amsterdam

Een evergreen: de GIF van een dramatische hamster.
Een evergreen: de GIF van een dramatische hamster. © imgflip.com

In het weekend van 29 april vindt in het Volkshotel het eerste, Nederlandse GIF-festival plaats. Tijdens dit festival draait alles om de korte, hypnotiserende filmpjes die zich elke vier seconden herhalen.

Van alle digitale kunst is een GIF wellicht het meest conceptueel. De korte, eindeloos loopende videofragmenten uit populaire film en tv zijn vluchtig, soms nietszeggend, maar vooral zo alomtegenwoordig dat echte parels door de gigantische online hoeveelheid ongezien blijven.

Tót het weekend van 29 april, wanneer een selectie bijzondere GIFs wordt tentoongesteld tijdens het 'festival' GIF Weekender, in het Volkshotel. Bezoekers zien hier op verschillende manieren tientallen GIF'jes en kunnen zich met drankjes vergapen aan de hypnotiserende herhaling van de visuele minifilms.

GIF Weekender
Vrijdag 29 april (17:00-22:00, opening)
zaterdag 30 april en zondag 1 mei (13:00-19:00) gratis
Volkshotel

Curators van de tentoonstelling zijn de Amsterdamse Daniel Samama en Vincent Seeber, die elkaar al jaren GIF-jes sturen en zo een gigantische collectie verzamelden. "Geen grappige stukjes film of headbangende bananen, zoals je die nog kent van Hyves. Maar kunst: korte loopjes waar je zo lang naar kan blijven kijken zonder dat door hebt dat je steeds dezelfde 4 seconden ziet."

Het duo stelde een selectie samen van zo'n vijftig GIFs.