Stadsgids Bewaar

Een zee van liefde op de Dag van de Empathie

Zanger Gerson Main, publicist Mounir Samuel en zangeres Janne Schra (vlnr). Samuel: 'Ooit heetten asielzoekers vluchtelingen, nu gelukszoekers, maar zijn we dat niet allemaal?'
Zanger Gerson Main, publicist Mounir Samuel en zangeres Janne Schra (vlnr). Samuel: 'Ooit heetten asielzoekers vluchtelingen, nu gelukszoekers, maar zijn we dat niet allemaal?' © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Dag van de Empathie.

Het is de Dag van de Empathie. Mooi woord, empathie. Vroeger dan. Nu moet je oppassen in welk gezelschap je erover begint. Voor je het weet word je weggezet als gutmensch en dat door mensen die hun vrijheid van mening bij voorkeur uiten in capslock.

De schreeuwers dus. Ik denk, ik leg het even uit voor de mensen die Twitter liever omzeilen, wat sowieso een uitstekende keuze is voor aanhangers van empathie.

De entree is 3,50 euro voor het goede doel, maar met een stadspas is het gratis. Op twee tafels staan de spijs en drank uitgestald. Wijn, chips, cake van Albert Heijn. Je krijgt meteen zin iemand te knuffelen.

Wat Dag van de empathie
Waar Coymanshuis, Keizersgracht
Wie Jerry Afriyie, Dionne Abdoelhafiezkhan, Ido Abram, Christopher Blok, Diana ­Matroos, Robert Vuijsje, Fatima Elatik
Wanneer dinsdag 3 mei, 19.00 tot 22.00 uur
Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans barst van de empathie

Er komen niet de minste onderwerpen voorbij. De holocaust, slavernij, transgenders, politiegeweld. Er is een hoop empathie nodig in de wereld. Dus gaat het over tolerantie, begrip, dialoog, verbinding, liefde en solidariteit. In de woorden van Robert Vuijsje: "De kern van empathie is niet alleen denken vanuit je eigen verhaal. Dat is makkelijk, herkenbaar. Echte empathie is je ook kunnen verplaatsen in iemand die een ander verhaal heeft."

Op het podium stuitert Mounir Samuel, die nog niet zo lang geleden Monique Samuel heette. Hij heeft vanochtend voor het eerst testosteron gekregen. "Eindelijk word ik mezelf. Ik was altijd al mezelf, maar nu heeft het de artsen behaagd mij ook mezelf te laten zijn."

Daarna moet iedereen opstaan. "Kijk degene naast je diep in de ogen. Net zolang tot je geen gevaar meer ziet. En nu een groepsknuffel!"
De aula van het Coymanshuis verandert in een zee van liefde, al is die hier en daar wat onwennig.

Gerson Main dicht over zwart als het vuil op zijn huid, maar dan niet zo woest aantrekkelijk. "Want laten we eerlijk zijn. Ik ben een woest aantrekkelijke man van Afrikaanse afkomst, toch?"
Eén vrouwengil uit de zaal: "Ja!"

Een van de sprekers heeft het niet gered, hij is in Parijs tijdens de rellen terechtgekomen in het traangas van de politie. Dat is voor presentator Dionne Abdoelhafiezkhan fraaie symboliek voor het volgende onderwerp: etnische profilering en buitenproportioneel politiegeweld. Omdat de politie dat, ook na aandringen van haar kant, niet serieus neemt, gaan ze een app ontwikkelen waarmee jongeren zelf kunnen monitoren hoe vaak ze onterecht staande worden gehouden.

"Dus sms popo 4333, het kost één euro. Je kunt ook een euro in de collectebus doen, als je geen beltegoed hebt."
Organisator Jerry Afriyie sluit de avond af. "Ga niet weg! Ga mingelen!"
Dat doen ze, de schatten.