PS Stadsgids Bewaar

Een hoop vlees, daar in de sauna

Model/journalist Joseph Kearney haalt een handdoek van zijn eigen portretten, te herkennen aan de bloes
Model/journalist Joseph Kearney haalt een handdoek van zijn eigen portretten, te herkennen aan de bloes © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de expo Hot Doubles.

 Deze avond is ook de grand opening van fancy restaurant ZA, met een openingsfeest in de stijl van Phantom of the Opera, maar het leek mijn chef toch beter dat ik naar een foto-expo in een gaysauna ga, met geklede en ongeklede modellen.

Ieder zijn vak.

Ter inspiratie bekijk ik de beoordelingen van de sauna op internet. Er heerst grote tevredenheid, maar de schoonmaakploeg mag af en toe iets sneller ingrijpen. In mijn winterschoenen stap ik op de tram.

Ergens in de krochten achter de Nieuwendijk ga ik Sauna NZ binnen. Een deur verder sta ik al meteen tussen de kleedhokjes met mannen op weg naar enkel een handdoek.

Ik doe mijn jas uit, en even later ook mijn colbert. Gelukkig draag ik korte mouwen.

In de loungeruimte kletsen mannen. Ik krijg een koud pilsje. Op de bar staan toastjes.

De foto's hangen al aan de muur. Alleen over eentje hangt nog een handdoek, eenzelfde waar iedereen hier in gekleed gaat. We krijgen duidelijk zo een officiële opening.

Ik loop alvast langs de foto's, mannen gekleed en ongekleed, in dezelfde pose. Een brandweerman, hardloper, kickbokser, dierenverzorger.

Als ik die foto's zo eens nader ­bekijk, ik zeg het eerlijk, is dat best intimiderend, als doodgewone man. Ik klamp me vast aan het verhaal van een ex, die eens een scharrel mee naar huis nam en uiteindelijk zei, best geschrokken: "Maar dat gaat echt niet gebeuren, hoor."

Hij had het vaker gehoord.

En wij vroeger onder de douche na het handballen maar denken dat die jongens gezegend waren.

"Ik wist ook niet hoe mensen gaan reageren," zegt Sandro Kortekaas van galerie MooiMan. "Er is in deze sauna zoveel te zien, maar toch kijken ze naar de foto's. Je krijgt ook discussies: wie vind jij nou het leukste? Dat is mooi."

Wat Expo Hot Doubles
Waar Sauna NZ, Nieuwezijds Armsteeg
Wie Ewoud Broeksma, Sandro Kortekaas, Ivo Mittelmeijer, Jozef van der Heijden, Jacob Clark
Wanneer donderdag 29 november, 20.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans kwam weer op plekken

Zijn galerie is gespecialiseerd in male art. Goeie term. "We zitten al twaalf jaar in Groningen, maar we krijgen niemand naar Groningen. Dus moeten we hier een extra podium zoeken."

Dat is gelukt.

In ruimtes verderop zijn de sauna's en het donkere doolhof. Ik zie een hoop vlees, de sfeer is relaxed. Als je ervan houdt, heb je het hier maar goed. Je moet dan wel iets vaker naar de sportschool, zie ik.

Ik neem nog een lekker balletje in tomatensaus.

De ceremonie.

Het woord is aan fotograaf Ewoud Broeksma. "I love to see all those ­nice guys, I want to start making pictures right away."

Ik snap dat, als vakbroeder.

Een model haalt zelf de handdoek van de portretten. Mannen met handdoekje en badslippers klappen.

Ik klap gezellig mee.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.