PS Stadsgids Bewaar

Een hele hoop merci en een 'very honoured' minister Ploumen

De Franse ambassadeur Philippe Lalliot en Lilianne Ploumen, ministre du commerce extérieur.
De Franse ambassadeur Philippe Lalliot en Lilianne Ploumen, ministre du commerce extérieur. © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: 5e Trophées de Commerce France Pays-Bas.

En zo vind ik mezelf terug in de bibliotheek van Hotel de l'Europe tussen mannen en vrouwen in gala die ­regelmatig Frans spreken. De Franse Kamer van Koophandel deelt prijzen uit, minister Ploumen is onderweg. Goddank hebben ze airco.

Onderweg hierheen zag ik Amsterdam in strandkleding - en ik ben in pak. Ik ben daar niet op gebouwd, mensen (wintervacht).

De president van de Franse KvK heet ons welkom. Dat gaat in het Frans. Zelf spreek ik alleen camping-Frans, maar zo om me heen te horen zegt hij grappige dingen.

Daarna gaat het over in het Engels en zijn er veel prijzen te verdelen. Voor de handelsbetrekkingen van ­Nederland naar Frankrijk, die van Frankrijk naar Nederland, die voor innovatie en een juryprijs. Ook is er nog de Prix de Personnalité, die tot voor kort de Prix Napoléon heette. "Maar Waterloo is tweehonderd jaar geleden, dus is het tijd to move on."
De airco valt toch tegen.

Dit is pikant, zeg. Eén van de genomineerden voor de Trophée du
Développement is voor een innovatie met drugs. Huh? Drugs die in hoge winkels vliegen?
O, drones!
Het zal de combinatie van de hitte en Fransen die Engels spreken zijn.

Het gezelschap verplaatst zich naar de Amstel- en Prinsenkamer, art-decoverlichting, uitzicht op het water. Op zeven tafels staan naambordjes bij het voorgerecht (gerookte zalmkoteletjes). Mooi hoe iedereen naast zijn stoel blijft staan, wachtend op een signaal dat mij onbekend is.

"Ben jij mijn tafelheer?"
Pardon? Denkt de vrouw naast me echt dat ik van de bediening ben? Toch een keer een duurder pak aanschaffen.

Wat 5e Trophées de Commerce France Pays-Bas
Waar
Hotel de l’Europe, Nieuwe Doelenstraat
Wie
Marcel Guinchard, Patricia Schneiders-Delvaulx, Philippe Lalliot, Lilianne Ploumen en de top van het zakenleven tussen France en les Pays-Bas
Wanneer
donderdag 23 juni, 19.00 uur tot 22 uur

Drank en spijs *****

Sfeer ***
Hans heette ook liever Jean (Johannes) du Ruisseau

Maar tafelheer blijkt de normale benaming voor een buurman aan tafel. Op haar beurt blijkt mijn ­tafeldame de champagne-ambassadeur van Nederland, dus je kunt het slechter treffen.

De ambassadeur neemt het woord. Gaan we weer. Hij is très heureux en tout les nominés felicités, en ook nog een hoop mensen merci.
Zou zijn Nederlandse evenknie op zo'n feestje in Parijs ook gewoon Nederlands praten? Als bij ons vroeger in Limburg een nieuw Hollands jongetje in de klas kwam, zeiden wij na een tijdje ook gewoon: "Jung, kal plat."

Minister Ploumen knikt driftig mee. Die heeft duidelijk beter opgelet op school.
De ambassadeur schakelt wel een tijdje over op Engels. Dat maakt voor de verstaanbaarheid overigens niet zo heel veel uit.

En dan de grand finale. De Prix de Personnalité 2016. Het is een grand honneur minister Ploumen te benoemen, de moto de acceleration tussen de Frans-Nederlandse handel.
Ze is very honoured.