Stadsgids Bewaar

Eén hapje en dan een slokje water

De foodies Rachida en Najima Kharbouch (Healthy Sisters), Monique van Loon en winnares Estée Strooker. Wat gaat er door haar heen? 'Het is een hele grote eer.'
De foodies Rachida en Najima Kharbouch (Healthy Sisters), Monique van Loon en winnares Estée Strooker. Wat gaat er door haar heen? 'Het is een hele grote eer.' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: garnalencocktailparty.

Mijn hele jeugd zag ik de garnalencocktail als het toppunt van culinaire luxe. Wij aten het één keer per jaar, de eerste gang op eerste kerstdag. Mijn moeder haalde dan de grote wijnglazen uit de kast, de enige keer dat jaar, en propte daar één groot blad sla in. Daarop kwamen wat garnalen in whiskycocktailsaus.

Chiquer werd het bij ons niet. Ter illustratie: de tweede gang van ons kerstdiner was altijd bouillon met vermicelli, want oma draaide zo graag balletjes.

De Hollandse garnaal is nu 'MSC gecertificeerd' - woorden waar ik niets van begrijp - en dat wordt gevierd met een, lekker klassiek, garnalencocktailparty. In huize Frankendael is het prettig in de tuin. Ik val meteen in een vrolijk gesprek.

"Ik heb een implantaat in mijn arm," zegt Marijn Frank. "Implanon."

Dat moet ze toch even uitleggen.

Het blijkt een klein staafje, goed voor drie jaar anticonceptie. Je moet alleen opletten dat het ding niet door je arm gaat zwerven.

Ik leer weer en vertel dat ik dit bijzonder graag wil opschrijven.

Teun van de Keuken: "Het bruggetje naar een garnaal is snel gemaakt."

De garnalenvoorstelling gaat beginnen, redelijk tot mijn teleurstelling.

De vraag is: wat is allemaal onderdeel van het MSC-certificaat. Iemand roept 'Unilever', een ander 'beperkte bijvangst'.

Hans Nieuwenhuis van MSC vertelt daarna over 440 vissers uit drie landen die zeiden: zo kan het niet langer. Nu vissen ze minder, maar vangen daardoor wel grotere garnalen.

Het gaat, kortom, weer over duurzaamheid.

Visser Johan Rispens komt naar voren, jurylid voor de beste garnalencocktail. Waar gaat hij op letten?

"De mayonaise."

Het volgende jurylid, collega Charlotte Kleyn, is ook historica: "In Nederland is de garnalencocktail heel erg jaren zeventig (check!), maar in Amerika waren er begin vorige eeuw al recepten."

En waar gaat het derde jurylid, chef Geert Burema, op letten? "Toch die ziltzoete smaak van garnalen. Het liefst at ik ze zonder mayo­naise."

Ik voorzie straks een schisma in de jury.

Wat garnalencocktailparty
Waar Merkelbach, Middenweg
Wie Geert Burema, Charlotte Kleyn, Johan Rispens, Hans Nieuwenhuis, Estée Strooker, Teun van de Keuken, Marijn Frank
Wanneer donderdag 17 mei, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans werd groot met rijst en appelmoes

De eerste cocktail is van Monique van Loon, met avocado als nieuwe twist. De jury neemt één hapje en neemt dan een slokje water. Ik vind dat slecht nieuws voor Van Loon.

Estée Strooker serveert haar cocktail in een martiniglas en ze heeft het hele beestje gebruikt, dat vindt ze belangrijk. En de Healthy Sisters geven hun cocktail een Marokkaanse twist.

Ook nu neemt de jury maar één hapje, zie ik. Ik heb Van Loon te kort gedaan.

Tien minuten voor het juryoverleg. Er is genoeg garnalencocktail voor iedereen.

Prima snackies, alle drie. Ik wens de jury veel wijsheid toe.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.