Stadsgids Bewaar

Een geflopte studie lang zoeken naar de perfecte rum

Ruben Maduro (m), flairbartender en bedenker van zijn ­eigen rum, Union55. Met Tessa Monfrooy (Dorstlust) en Fjalar Isaac (Bartender Academy)
Ruben Maduro (m), flairbartender en bedenker van zijn ­eigen rum, Union55. Met Tessa Monfrooy (Dorstlust) en Fjalar Isaac (Bartender Academy) © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de lancering van Union55.

Niks mooier dan jeugd met ambitie. Ruben Maduro, gezegend met de leeftijd van 29 jaar, nam ontslag bij Bols om zijn droom na te jagen. Zijn eigen rum. En vanavond is het zover. Union55, een salted & spiced rum, helemaal ­bedacht op Amsterdamse bodem.

Op zijn menukaart staat het: ­'More than 18 months' waren ze ­bezig de perfecte smaak te vinden. Meer dan achttien maanden, en vooral die nadruk daarop, prachtig.

Ik, oudje, denk dan: het begint pas bij 'sinds 1954' of liever nog 1872, als je geluk hebt, of toch tenminste 'al vier generaties'.

Achttien maanden, dat is anderhalf jaar. Het gemiddelde van een geflopte studie. Een relatie die je ­alweer bent vergeten. Anderhalf jaar, ik ken mensen die hadden ­langer kiespijn dan dat. (Onzin ­natuurlijk, maar het klonk leuk.)

Het is de definitie van jeugd. De tijd dat anderhalf jaar nog een ­eeuwigheid is.

"Hallo? Hallo?" Dat is Maduro met een microfoon, voor het openingswoord.

Hij is begonnen met, letterlijk, potjes kruiden in een keuken. En toen kwam hij op zout, geïnspireerd door de chocolatiers en ­Michelinkoks. Meer dan honderd soorten zout probeerden ze.

Halverwege was het oordeel: met cola wel lekker, puur echt te pittig. Konden ze opnieuw beginnen.

Maar uiteindelijk kwamen ze er, met speciaal zout uit Spanje, maar ook met vanille en cacao en amandel en dan mogen we nu eindelijk proeven.

Voor puur is Union55 te heftig en daarom krijgen we mixen. De vriendelijke barman Dimitar ­adviseert te beginnen met Popcorn Time. Ik verzet me niet.

Dimitar plaatst een longdrinkglas in een rood-wit popcornkarton en vult dat met rum en ananassap en nog zowat. Daarna begint hij popcorn in mijn drank te strooien.

Ik: "Je weet dat je popcorn in mijn drank gooit, hè."

Wat Lancering Union55
Waar Terpentijn, Rokin
Wie Ruben Maduro en 55 eerste flessen Union55
Wanneer dinsdag 7 maart, van 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans had vroeger heel veel hamsters, maar nooit langer dan anderhalf jaar.

Dat weet Dimitar en hij zegt dat ik eerst moet roeren, maar ook weer niet te veel.

Daarna krijg ik de Message in a Bottle. Dimitar zet een glas met alleen ijs op de bar, met daarop een envelop. Op de envelop staat Rokin 103. Daar ben ik, dus ik scheur hem open. In de envelop zit een beugelflesje met rum en appelsap en ­enkele bitters, die ik zelf in het glas mag schenken.

Ik denk nog, nu heb ik aan jeugdige creativiteit alles wel weer ­gezien, maar dan moet ik de Hot Buttered Rum nog krijgen. Een ­kartonnen beker - dekseltje, ­kartonnen grijpertje, helemaal Starbucks - met rum en kokend water. En een beetje boter. In een theezakje. "Twee minuten laten ­intrekken," zegt Dimitar.

Allemaal gekkigheid, maar op gaat het toch, zo is het wel.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl