Stadsgids Bewaar

Drie nieuwe films die je deze week moet zien

The Salesman
The Salesman © Habib Majidi

Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij.

The Salesman (****)
Het is geen toeval dat The Salesman begint met een aardbeving. De scheuren in het huis van Emad en Rana ontstaan niet zomaar; ze verwijzen naar Teheran, een stad die wankelt tussen afbraak en opbouw. En ze verwijzen naar de toekomst, die barsten zal slaan in het huwelijk van Emad en Rana. Recensent Mike Peek "Regisseur Farhadi laat paranoia en empathie de strijd met elkaar aangaan in een vernuftig kat-en-muisspel. De uitkomst stemt bepaald niet hoopvol: als het bloed eenmaal kookt, is de beschaving kansloos verloren."

Te zien in: Filmhallen, The Movies, Rialto, City
Lees hier de hele recensie (+)

Stranger in Paradise (****)
Stranger In Paradise was al te zien tijdens Idfa. De film van Guido Hendrikx is een 'politiek filmessay' waarin een acteur (een blanke Europese man van middelbare leeftijd) in een klas­lokaaltje voor een wisselend gezelschap van vluchtelingen/gelukszoekers achtereenvolgens met drie verschillende tongen spreekt: die van een neoconservatief, een idealist en een bureaucraat, die de vluchtelingen onder meer voorrekent hoeveel ze de Nederlandse samenleving gaan kosten. Volgens recensent Jan Pieter Ekker behoort Stranger in Paradise tot films die niet voorkauwen, maar aan het denken zetten.

Te zien in: Filmhallen, The Movies, Rialto, City, De Balie
Lees hier de hele recensie (+)

Neruda (****)
Neruda speelt zich af in 1948, als de Chileense president Gabriel Gonzaléz Videla de communistische partij verbiedt. De communistisch-stalinistische senator Neruda wordt uit het parlement gezet. De film Neruda toont zijn vlucht."Neruda krabt aan de mythe van de Nobelprijswinnaar, waardoor een complexe man van vlees en bloed zichtbaar wordt. Die lijkt waarschijnlijk meer op Neruda, dan de heiligverklaringen die hem in een walm van wierook laten verdwijnen." Aldus recensent Jos van der Burg.

Te zien in: Cinecenter, Eye, Kriterion, Rialto
Lees hier de hele recensie (+)