Stadsgids Bewaar

Drie nieuwe films die je deze week moet zien

Je Me Tue À Le Dire
Je Me Tue À Le Dire © -

Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Je Me Tue À Le Dire (****)
De openingsscène van Je Me Tue À Le Dire zet direct de toon, want daarin probeert een hypochonder (Jean-Jacques Rausin) alvast zijn doodskist uit. Hij heet Michel, is een dertiger en woont nog bij zijn moeder (Myriam Boyer). Michels grootste probleem is dat hij nooit volwassen is geworden.
Je Me Tue À Le Dire portretteert Michels worsteling met het leven. Hij wil toneelspeler worden, maar verdient de kost als verkoper in een elektronicawinkel. Michels opmerking na een toneelauditie dat hij soms bang is dat hij nooit de goede rol vindt, is van toepassing zijn voor zijn hele leven. "In Wallonië is veel mis, maar niet met de films die er worden gemaakt." Aldus recensent Jos van der Burg.


Te zien in: De Filmhallen, Rialto Filmtheater
Lees hier de hele recensie (+)

The Windmill Massacre (***)
Amsterdammers die de toeristen beu zijn, kunnen zich verkneukelen over The Windmill Massacre. In de op Amerikaanse leest geschoeide horrorfilm van Nick Jongerius stappen toeristen in de binnenstad in de touringcar van Happy Holland Tours, waarna hen een enkele reis naar de hel wacht. Een van de onfortuinlijken ziet dat anders, zelfs wanneer er doden vallen: "This isn't hell, this is Holland!".

Te zien in: Lab111
Lees hier de hele recensie (+)

Hacksaw Ridge (***)
De door Andrew Garfield innemend vertolkte hospik Desmond Doss weigerde als Zevendedagsadventist een wapen te dragen, maar redde tijdens de slag om Okinawa in 1945 wel het leven van 75 strijdmakkers. Wat beklijft is het sterke pleidooi voor geweldloosheid: Gibson laat zien dat pacifisten geen lafaards zijn.

Te zien in: De Filmhallen, FC Hyena, Pathé Arena, Pathé City, Pathé De Munt
Lees hier de hele recensie (+)

Ook in première deze week: The Persuit of Silence (***), The Accountant (**) en Fataal (***).