PS Stadsgids Bewaar

Doe eens een dagje Noord/Zuidlijn

Vergeet je bammetjes niet: er kan zomaar een half uur vertraging zijn.
Vergeet je bammetjes niet: er kan zomaar een half uur vertraging zijn. © Shutterstock

De Oriënt Express. De zijderoute. De Noord/Zuidlijn. Na een project van epische proporties is de metrolijn eindelijk klaar. Een ritje van Noord naar Zuid duurt slechts een kwartiertje, maar er is onderweg genoeg te doen om er een dagje uit van te maken.

Station Zuid: 09.00 uur
Begin je reis 's ochtends, met een koffietje en de signature appeltaart van Dudok. Doordeweeks staan daar om 08.00 uur al barista's achter melkschuimers te zweten voor een dampende macchiato. Singles: zorg dat je Happn aanzwengelt! De Zuidas is namelijk een dating hot zone!

Station Europaplein: 10.00 uur
De halte bij de RAI is natuurlijk puur bedoeld als uitstaplocatie voor beursbezoekende zakenlui (en kortpittige Huishoudbeursdames), maar doe er je voordeel mee. Op steenworp afstand vind je het serene, lommerrijke Beatrixpark, dat door hijgerig dagjesvolk en grillend barbecueblaatapen onontdekt is. Heerlijk.
Op de terugweg kom je het terras van Strandzuid tegen, waar je even lekker kunt turen over het water. Prima tussenstop voor een drankje. 
Liever wat meer actie? Bowlingbaan Knijn opent elke dag om 10.00 uur (!).

Station De Pijp: 12.00 uur
De grootste trekker van De Pijp is uiteraard de Albert Cuyp, met markticonen Jan de Kleinvakman, de Peperbol en de Boerenbonthal. Heb je die gonzende koopader nou wel gezien? Loop dan een beetje de buurt in. Langs dit populaire #instagram-muurtje  bijvoorbeeld. Of langs openbare buurtmoestuin GroenGemaal. Je kunt natuurlijk ook lekker een middagfilmpje pakken in Rialto
Ook niet verkeerd: met een glas bubbels bij Five Brothers Fat Champagneria proosten op de nieuwe metro, of het leven.

Station Vijzelgracht: 14.00 uur
Hongerig? Mooi zo. Voor een simpele lunch (denk: Italiaans platbrood) kun je terecht bij Berlijnfähig huiskamercafétje Brecht. Daar wordt zondag 22 juli ook collectief treinspelletje Ticket To Ride gespeeld, ter ere van de Noord/Zuidlijn.
Voor ingewikkeldere versnaperingen moet je even terug De Pijp inlopen. Naar The Avacado Show bijvoorbeeld, of the Vegan Junk Food Bar. Of naar cocktailtentje Bardak, waar Israelische straatsnacks uit de keuken rollen. Bij nieuwe sapbar Jacob's worden alleen shakes gemaakt van afgekeurd fruit.

Our poké wears the crown. #theavocadoshow #salmon #avocado #pokebowl

1,328 Likes, 21 Comments - The Avocado Show (@theavocadoshow) on Instagram: "Our poké wears the crown.

Station Rokin: 15.30 uur
Werk je even twintig meter door een denderende rolkofferkudde, en duik direct de Cellebroersteeg in voor een cappuchino in geheim koffiebarretje Typica. Kun je het niet vinden? In interieurwinkel Made vind je ook een trap naar de kelder, waar de caffeïne-erende speakeasy verstopt zit. Verder is dit dé halte voor de grote warenhuizen Hudson's Bay.

Station Centraal: 16.00 uur
Stap uit de metro, maar blijf hier even in het station. Boven de grond heb je immers niets te zoeken, en daarbij is dit station prachtig. Wat feitjes: het wordt door alle glimmende grandeur 'De Kathedraal' genoemd. Er reizen straks 35 duizend mensen per dag door dit station. En er is een tunneldeel dat Priscilla heet (echt!).

Station Noorderpark: 16.30 uur
De vijf zit in de klok en dat is perfect voor halte Noorderpark. Hier vind je namelijk in de buurt het Gedempt Hamerkanaal, waar je bijzondere biertje kunt drinken bij Oedipus of daar schuin tegenover bij brouwerij Walhalla.
In dezelfde buurt: horecadrietrapsraket Coba (voor Mexicaanse hapjes), Skatecafé (voor skaten met drank) en Garage Noord (voor het zwaardere werk).
Ook fijn, voor als je het wat rustiger aan wil pakken: Pompet, een oranje culi-oase in het Noorderpark. In het Noorderpark mag je trouwens ook nog steeds barbecueën.

Station Noord
De eindhalte van de Noord/Zuidlijn is vooral functioneel voor forenzen en wordt nog niet omringd door hotspots. Ofwel: er is hier nog geen mallemoer. Stap dus even uit, adem de Noordelijke polderlucht in, kruis het van je lijstje en rijd binnen een kwartier weer terug, de gezelligheid in.

Alvast even kijken waar je aan begint? Met deze video stap je nu alvast in, en kijk je mee vanuit de 'cockpit'.

Wil je liever mee met een georganiseerd N/Z-lijntripje? Dan organiseert Tosti Creative een kroegentocht langs cafés in de buurt van stations.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.