PS Stadsgids Bewaar

Dit zijn de beste studieplekken van Amsterdam

De Boekmanstichting hebben een fantastische studiezaal in hun bibliotheek, met zestien studeerplekken (en stopcontacten).
De Boekmanstichting hebben een fantastische studiezaal in hun bibliotheek, met zestien studeerplekken (en stopcontacten). © De Boekmanstichting

Voor studenten nadert de tentamenweek. Waar in de stad studeer je lekker? En waar hebben ze goede koffie?

Fijn uitzicht bij de Boekmanstichting
Op een steenworp afstand van de ­Universiteitsbibliotheek zit de Boekmanstichting, een onafhankelijk kenniscentrum gericht op kunst en cultuur. Ze hebben een fantastische studiezaal in hun bibliotheek, met zestien studeerplekken (en stopcontacten).

Mits de zaal niet in gebruik is, mag je hier op afspraak in alle rust studeren, omringd door de klassieke lambrisering en het uitzicht op de Herengracht. Wel eerst even mailen.
Maandag tot en met donderdag, 10-17 uur (op afspraak)
Herengracht 415

Gratis koffie in Atria 
Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwenrechten, heeft een openbare bibliotheek in het centrum van Amsterdam. Om hier te mogen studeren hoef je geen feminist te zijn, iedereen is welkom.

Er zijn ongeveer tien plekken en er hangt een rustige sfeer. De wifi en het koffieapparaat zijn gratis te gebruiken en er is een schat aan kennis te vinden over vrouwengeschiedenis.
Dinsdag tot en met vrijdag, 10-17 uur
Vijzelstraat 20

Buffelen en borrelen in het Volkshotel
Vlak bij Roeterseiland vind je het Volkshotel, waar je niet alleen lekker kunt eten en uitgaan, maar ook kunt studeren. Ze hebben een speciaal gedeelte voor mensen die kosteloos willen werken, studeren of lezen. Iedereen is welkom om een plekje te zoeken. 

Mocht je met een groep willen studeren of iets willen bespreken, dan kun je voor 35 euro per uur een eigen 'cabine' huren. Op vrijdagmiddag draait er vanaf 17 uur een dj, om het weekend in te luiden.
Dagelijks tussen 07.30 uur en 02.00 uur
Wibautstraat 150

Plekken met PC in OBA Oosterdok 
OBA Oosterdok is een walhalla voor iedereen die wil studeren of werken. In de fietsenstalling zijn ruim duizend plekken, er is gratis wifi iedereen (en sneller wifi voor leden) en er zijn duizend zitplaatsen, waarvan 225 werkplekken met een pc. Voor wie 19 tot 25 jaar is, kost een jaarlidmaatschap 22 euro.

Deze zomer is het nieuwe restaurant Babel geopend op de zevende etage. Daar kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Voor wie niet naar Oosterdok wil fietsen, heeft de OBA genoeg andere locaties.
Dagelijks open van 8 of 10 uur tot 22 uur
Oosterdokskade 143

De huiskamer van Anne&Max 
Van al dat studeren word je hongerig. Bij Anne&Max los je dat makkelijk op. Deze lunchroom maakt verse sappen, sandwiches en gebakjes, als het even kan van biologische producten.

Ze verwelkomen iedere zzp'er en student die wil komen werken, wat fijn is aangezien ze drie locaties in Amsterdam hebben. Ze noemen zichzelf 'Jouw huiskamer in de stad', dus een paar uurtjes studeren moet lukken.
Dagelijks, openingstijden variëren 
Tollensstraat 57 Y, Oostelijke Handelskade 1001 en Amstelveenseweg 196

Betaalbaar diner bij de Stadskantine 
Een plek die de Stadskantine heet, heeft weinig uitleg nodig. Er hangt een relaxte sfeer en studenten zijn meer dan welkom. Het menu verandert dagelijks.

Een avondmaaltijd kost minder dan een tientje, mocht je tot laat door willen werken. De koffie en wijn op de kaart worden geleverd door andere zaken in de Van Woustraat.
Maandag t/m vrijdag 8.30-22 uur, zaterdag en zondag 9.30-22 uur
Van Woustraat 120

Pittige drankjes bij Coffee & Coconuts 
Met plek voor meer dan tweehonderd mensen is Coffee & Coconuts ideaal om voor de tentamenweek te vertoeven. Er zijn wat tafels laptopvrij, maar het overgrote deel is dat niet. Dit restaurant heeft veel stopcontacten en een menu met uitstekende drankjes om uit te kiezen tijdens je studeersessie.

Een populaire keuze is de Golden Milk, oftewel de Haldi Doodh: een pittige warme kokosmelk met een kruidenmengsel van onder andere gember en kaneel.
Dagelijks, 8-23 uur
Ceintuurbaan 282-28

Meer lijstjes, zoals de beste high tea, de lekkerste vegan lunchtentjes of de beste massagesalons? Check het overzicht.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.