live

Dit wordt Koningsdag 2018

In dit blog vind je nieuws en tips rond Koningsdag in Amsterdam.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Extra agenten in zakkenrollersteam

  De nachtmerrie op Koningsdag: na het feestje erachter komen dat je mobiel is gerold. De politie plaatst extra agenten in het zakkenrollersteam om dit op Koningsdag te voorkomen. Lees hier meer.

 2. Vuurwerk bij Sloterplas

  Koningsdag afsluiten met een knal? Om 22.00 uur wordt een siervuurwerkshow aan de Sloterplas gegeven. Het vuurwerk wordt afgeschoten vanaf pontons op het water. Vanaf de noordzijde van de plas en de oostoever is het uitzicht het beste.

 3. Vaarroutes en toileteilanden

  Boten kunnen tijdens Koningsdag niet overal komen. Op een paar grachten is het eenrichtingsverkeer en op een deel van de route mag je alleen varen met een boot die kleiner is dan 10 meter. Borden en spandoeken langs het water waarschuwen. De kaart met vaarroutes vind je hier.

  Moet je nodig? Aan wc’s is gedacht. Toiletten op het water zijn te vinden bij Westerdok, op de hoek van Hollandse Tuin; de steiger aan de zuidzijde van Oosterdok, ten westen van de IJ-tunnel; en op de Amstel, tegenover de Hermitage.

 4. Drukte in het OV

  Het wordt weer hartstikke druk in de stad, dus ook het GVB houdt daar rekening mee op 26 en 27 april. Trams, bussen en metro's rijden gewoon, dat is het goede nieuws, maar wel met een aangepast schema. Houd dit dus in de gaten.

  Zo rijden in de nacht van donderdag op vrijdag de nachtbussen 753, 755, 757, 759, 761 en 763 om.

  Metro's rijden tijdens Koningsdag hun normale routes, met de zaterdagse dienstregeling. Alleen de stations RAI en Nieuwmarkt zijn de hele dag afgesloten, waardoor metro’s 50, 51, 53 en 54 hier niet stoppen. Bezoekers van Kingsland Festival wordt aangeraden via station Zuid te gaan, in plaats van Rai.

  Trams rijden die dag zoals op zaterdag en de meeste volgen een andere route dan gebruikelijk. Alleen tram 3, 7, 12 en 26 volgen hetzelfde spoor, maar let op bij trams 5, 10, 14, 16 en 24.

  Ook de GVB-bussen rijden volgens de dienstregeling op zaterdag. Bussen 18, 21 en 22 rijden anders dan normaal.

  De zaterdagdienstregeling geldt ook voor de ponten, die varen tot 24.00 uur. Alleen het Buiksloterwegveer vaart de hele nacht door.

  Verder waarschuwt GVB dat het vervoer tijdens de feestdag niet gratis is.

 5. 5 grote feesten

  Op Koningsdag zijn dit jaar vijf grote evenementen in Amsterdam. Net als vorig jaar zijn dat Loveland van Oranje, Oranjebloesem en Kingsland Festival en nieuw dit keer zijn Apenkooi Koninginnedag en Urban Music Festival.

  Voor deze feesten moeten de bezoekers vooraf een kaartje kopen. De evenementen zijn wederom aan de randen van de stad, in Meerpark, Blijburg aan Zee, het Olympisch Gebied, de Turbinestraat en bij de RAI.

  In de rest van de stad wordt de verjaardag van Willem-Alexander ook uitgebreid gevierd, met diverse vrijmarkten en kleinere evenementen.

 6. Vorig jaar

  Terugkijken: Dit was Koningsdag 2017 in Amsterdam