live

Dit was Koningsdag 2018 in Amsterdam

Amsterdam beleefde dit jaar opnieuw een drukbezochte maar rustig verlopen Koningsdag.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Druk maar fijn

  Koningsdag 2018 gaat in Amsterdam de boeken in als een drukbezocht festijn zonder opvallende incidenten. Bovendien bleef het nog droog ook.

  Wel was het aan de koude kant, en zeker aan het eind van de dag werden jassen en truien tevoorschijn gehaald.

  Een woordvoerder van de politie laat weten dat er mensen zijn aangehouden voor onder meer zakkenrollerij en openbare dronkenschap. Tijdens Koningsdag zijn 66 aanhoudingen verricht, waarvan 42 'Koningsnacht of -dag gerelateerd' zijn.

  Muziekfeesten
  Hoeveel mensen in totaal in Amsterdam de verjaardag van de koning hebben gevierd, kan de gemeente nog niet zeggen. Wel laat de woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen weten dat er geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden.

  "Het was gezellig op de vrijmarkten waar altijd veel kinderen op afkomen en ook op alle muziekfeesten. Van Aartsen liep een rondje door de stad en is heel tevreden met wat hij overal aantrof.'' Het was voor de oud-burgemeester van Den Haag de eerste keer dat hij Koningsdag in Amsterdam doorbracht.

  Bootje gezonken
  De dag begon traditiegetrouw met een uitgebreide vrijmarkt in verschillende delen van de stad. Ook op het water beleefde men veel plezier.

  Op de Prinsengracht ter hoogte van de Reguliersgracht zonk een speedboot, maar alle opvarenden konden tijdig aan wal komen. Er vielen geen gewonden. De brandweer wist het bootje weer boven water te krijgen.

 2. Still going strong

  Het lijkt nog niet rustiger te worden in de stad - en zeker niet op de gracht - hoewel het einde van de verjaardag van de koning steeds sneller nadert. Zowel vanaf de wal als op het water viert het volk onvermoeibaar door.

 3. Feestje op de brug

  Op de brug over de Keizersgracht ter hoogte van de Runstraat draait men naar hartelust plaatjes. Opvarenden van boten die onderlangs varen dansen dankbaar mee op de muziek, zolang als het kan.

 4. Geen oranje kleren om aan te trekken?

  Dit stel vond een goed alternatief voor het gebrek aan oranje kleren.

 5. 'Druk, maar relatief rustig'

  Koningsdag verloopt 'relatief rustig', ondanks de drukte in de stad. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. In totaal zijn er 66 aanhoudingen verricht, waarvan er 42 'Koningsnacht of -dag gerelateerd' zijn.

  Dat is bijna hetzelfde als vorig jaar. Er zijn onder andere mensen aangehouden voor zakkenrollerij en openbare dronkenschap. De gemeente kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers er op de Amsterdamse Koningsdag zijn afgekomen.

 6. Niet iedereen viert feest

  Voor het Centraal Station grijpt Simon de Vries met zijn prikker naar een papiertje. “Ik vind het wel een nobel idee om afval op te ruimen. Beter dan feesten. En ik wil ook graag wat verdienen natuurlijk.”

 7. Georganiseerde chaos op de gracht

  Het vooruitgespoelde filmpje van fotograaf Victor Lacken maakt goed duidelijk hoe druk het op de Amstedamse grachten is tijdens Koningsdag. Het is passen en meten. Wij raden alleen schippers die het hoofd koel kunnen houden aan af te meren vandaag.

 8. NS: 'Alles loopt voorspoedig'

  De reizigersdrukte is rondom alle Amsterdamse stations vergelijkbaar met vorig jaar, zegt een woordvoerder van de NS. "Alles verloopt tot nu toe goed."

  Om Koningsdagtoeristen naar hun juiste bestemming te helpen heeft de NS levende wegwijzers ingezet. De dames en heren lopen met de toeristen mee naar bijvoorbeeld de Jordaan (15 minuten), het Westerpark (30 minuten) en de Dam (5 minuten).

  Zo krijgen ze ook nog een gratis wandeling door onze prachtige stad. En raken ze niet verdwaald.

 9. Broodjesverkoper in de Vijzelstraat

  De Vijzelstraat ziet er ietwat ontheemd uit, nu het verkeer plaats heeft gemaakt voor feestgangers. Een broodjesverkoper maakt van de rust gebruik. Met zijn handen op zijn rug kijkt hij standvastig zijn kopers tegemoet. Laat die hongerige mensen maar komen.