Stadsgids Bewaar

Dit wil je dit paasweekend niet missen

Genoeg paaseitjes gehad? Knuffel dan even een kippetje in de Fruittuin van West, om te bedanken.
Genoeg paaseitjes gehad? Knuffel dan even een kippetje in de Fruittuin van West, om te bedanken. © Fruittuin van West

Het paasweekend staat voor de deur. We horen je denken: wéér ei, matzes en Jesus Christ Superstar. Maar geloof ons, er is zoveel meer te doen. Wij zetten de tips voor je op een rij, gecategoriseerd dit keer.

Wil je dit weekend lekker de hort op? Doe dan onze grote, jaarlijkse, paasspeurtocht. Die draait dit jaar om hazen. Want let erop en ze duiken ineens overal op in het stadsbeeld. Stap dit weekend op de fiets, kies vooral niet het hazepad en laat ons weten of je puzzel hebt opgelost!

Cultuur

Het paasweekend begint op (goede) vrijdag al om 10.00 uur met de opening van de World Press Photo tentoonstelling in de Nieuwe Kerk (dagelijks 10.00-18.00). Bekijk hier vast een preview.

Na al die indrukken kan je 's avonds met kussen en al neerstrijken bij Ascención in Sexyland, waar verschillende jonge kunstenaars in het kader van Goede Vrijdag hun invulling geven aan 'het ontstijgen van de aardse realiteit' (20.00 - 0.00).

Meer jong talent vind je dit weekend ook in de Stadsschouwburg. Daar vindt de dansvoorstelling Smoke and Mirrors plaats, gemaakt door de talenten van het Nederlands Dans Theater (za, zo en ma 20.30 - 22.40).

Na al dat jonge talent is een 'oude rot' natuurlijk ook erg fijn. Zaterdagavond brengt saxofonist Henk van Twillert traditiegetrouw de Cello Suites van Johann Sebastian Bach ten gehore in De Duif (21.00).

De paasmaandag leent zich als geen ander voor rustgevende wandelingen. Nu klinkt een rondleiding over begraafplaats Zorgvlied misschien wat somber, maar de tocht langs oude graven, monumenten en monumentale bomen is vooral rustgevend (14.00 - 16.00).

Paasbrunch en diner

Niet alleen bij je schoonfamilie, maar ook in de stad kan op paaszon- en maandag uitgebreid getafeld worden.
Zoals bij Artis, waar de tafels gedekt staan voor een uitgebreid paasontbijt en je na het eten een wandeling kan maken door de dierentuin. Dan kun je een kijkje nemen in het broedmachinehuis, waar je eieren in verschillende broedstadia kan bekijken. Misschien kruipt er wel nét een kuikentje uit het ei (09.30 - 11.00)!

Wie het liever wat knusser aanpakt kan aanschuiven in wijncafé Worst voor een paasbrunch of -diner. Wat dacht je van lamsschouder en worst met flageoletgratin, of pistachecake met bloedsinaasappel, hangop en aardbeien? Daar kan zelfs je oma niet tegenop.

In het theatercafé van Podium Mozaïek wordt zondag een Turks ontbijt geserveerd. Om te vieren dat het toch een beetje speciaal is, zijn er Turkse muzikanten die live muziek spelen.

Markten

Je koopzucht kun je dit weekend op alle mogelijke markten temperen: in het Amsterdamse Bos staat zondag bijvoorbeeld de Pure Markt, met tachtig kraampjes vol eten, drinken en creatieve vlijt (11.00 - 18.00). Tijdens de paasmarkt in Roest is de loods gevuld met kleding, spulletjes, hapjes en drankjes (12.00 uur).

Nog niet uitgeshopt? Maandag kun je in hopen vintage kleding duiken en het per kilo kopen tijdens de Kilo Sale van We Are Vintage in club Claire (12.00-18.00).

Paaseieren zoeken

Bij de Boerderij Westerpark, waar ook wordt geknutseld en andere ei-spelletjes worden gespeeld, kun je zondag naar eieren zoeken (10.00-16.00).

In de Fruittuin van West, worden maandag eieren gezocht en geverfd voordat het paasvuur wordt aangestoken (vanaf 12.00).

Is dat allemaal een beetje te Hollands? Er zijn zondag zelfs paaseieren verstopt tussen de exotische planten van de Hortus (10.00 - 14.00).

Heb je na al die (chocolade)eieren geen trek maar wel dorst? Snel dan naar het terrein van Café de Ceuvel. Daar zijn namelijk zondag speciale eieren voor dorstige speurders verstopt: PaasIJtjes van Brouwerij 't IJ (11.00 - 14.30).

Het IJsboefje op het Beukenplein organiseert dit jaar voor de tweede keer de Amsterdamse Kampioenschappen Paaseieren zoeken in het Oosterpark. Alle 'boefjes' verzamelen zondag om 13.00 uur op het Beukenplein.

Feestjes

In de Marktkantine staan aankomende zaterdag Nickie Nicole, Victor Coral, Sven & Tettero, Roog en Brian S. Voor menig Amsterdamse nachtvlinder kan die line-up maar een ding betekenen: clubavond Rush is na tien jaar terug.

Voor wie liever een beetje meezingt met de muziek is er zaterdag het feestje Dries in de Tap in Café Tapmarin, waar de enige echte Dries Roelvink aanwezig is en een mopje zingt (21.00-03.00).

Als je juist iets harder de nacht wil vieren: in het Cruquiusgilde dreunt de techno zaterdagnacht tot zondag door tijdens bij De Laatste Loodsjes (23.00). Dat is het allerlaatste feestje dat in de loods wordt gegeven. Daarna wordt het gesloopt.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.