live

Dit was Pride Amsterdam 2018

Vanaf 28 juli tot en met 5 augustus stond Amsterdam in het teken van Pride. Van de Pride Walk tot Canal Parade: lees alles terug in dit blog.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Wellicht weer record voor Flyboardteam

  Hoewel hun terugkeer naar de Canal Parade vorig jaar nog onzeker leek, zijn ze er inmiddels bijna niet meer van weg te denken: de flyboarders van Flyboardteam Nederland. Voor het zesde jaar op rij openden ze zaterdag de optocht.

  De flyboarders verichtten tijdens de Canal Parade al vaker bijzondere prestaties. Flyboarder Bo Krook maakte in 2015 een selfie die de hele wereld overging, en een jaar later verbrak hij het wereldrecord voor langste flight op een flyboard toen hij gedurende de hele optocht (2 uur en 27 minuten) onafgebroken in de lucht bleef.

  En dit jaar zit er mogelijk weer een record in, hoopt Roy van Rossum van Flyboardteam Nederland. De selfie die Bo Krook dit jaar van zichzelf en collega Lize Kooij maakte, zou volgens hem nog een wereldrecord kunnen betekenen, namelijk die voor de meeste mensen op één selfie. "We gaan Guinness World Records inschakelen. Het zou te gek zijn als we weer een record breken."

  Lees ook: Ook dit jaar aan kop van de Canal Parade: de flyboarders

 2. Organisatie trots op verloop

  De Pride Amsterdam is nog niet helemaal afgelopen, maar de organisatie kijkt alvast terug op een succesvol verlopen editie.

  Het negen dagen durende festival, dat tot zondagavond in Amsterdam plaatsvindt, was goed bezocht, gezellig en sfeervol en is verlopen zonder noemenswaardige incidenten, zegt een woordvoerder van de organisatie. "Wat dat betreft is het gelukkig maar een buitengewoon saai verhaal."

  Tegengeluid
  Het festijn werd vorige week afgetrapt met de demonstratieve Pride Walk door Amsterdam. Liepen daar vorig jaar nog 7500 mensen in mee, dit jaar waren dat er tussen de tien- en twaalfduizend, zegt de woordvoerder. "Wij denken dat dat komt doordat Nederland intoleranter wordt, waardoor automatisch een tegengeluid ontstaat."

  Ook is de organisatie blij met de bedrijven die zich met de Pride willen associëren. "Dat is nodig vanwege de financiën, maar tegelijk is het ook zo dat bedrijven de nieuwe activisten zijn. Zij kunnen in al hun vestigingen wereldwijd het verschil maken.''

  Sportwereld
  Verder vindt de organisatie dat stappen zijn gezet op het speerpunt, de sportwereld. Van alle bij sportkoepel NOC*NSF aangesloten bonden wil er volgens de woordvoerder zich vooralsnog maar een openlijk associëren met de Pride: de roeibond. Ondertussen voer er echter ook een volleybalclub mee. "Maar die wordt dus niet gesteund door de eigen bond. Dus er is nog een hoop werk te doen. Het gaat niet om tolerantie, maar om acceptatie."

  De Pride Amsterdam is volgens de woordvoerder "echt wel een verhaal met inhoud. Veel mensen hebben dat gevoeld en gezien. De boodschap is goed overgekomen dit jaar."

 3. Publieksprijs voor Iraanse boot

  De Iraanse boot die gister meevoer in de Canal Parade heeft de publieksprijs gewonnen.

 4. Reguliersdwarsstraat afgeladen vol

  De Reguliersdwarsstraat: natuurlijk drommen alle feestgangers na de Canal Parade daar samen. Het is dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam. Én er is een straatfeest georganiseerd in het westelijke deel, tussen Koningsplein en Vijzelstraat.

  Maar het is er inmiddels afgeladen vol. Daarom wordt de mensen die nog een bezoekje wilden brengen aan de straat nu aangeraden om bijvoorbeeld naar de Dam te gaan.

 5. 'De belangrijkste dag van het jaar'

  Kijk terug: glitters, boa's en boten: de canal parade.

 6. Politie waarschuwt voor zakkenrollers

  De politie heeft zaterdagavond een zakkenroller op heterdaad betrapt in de omgeving van de Westermarkt. Vrijdag gebeurde dat ook al liefst vijf keer.

  "Een briefje van 500 euro leg je niet zomaar op een tafel van een terras. Maar een telefoon wordt daar wel zo neergelegd. Wat je ziet: dan komen zakkenrollers wat vragen en leggen ze er een krant overheen."

 7. En dan de winnaars!

  De juryleden die alle deelnemers van de Canal Parade beoordeelden, hebben gelet op drie hoofdcriteria: het uitbeelden van het thema ‘Heroes’, de beste uitvoering en of er deelnemers zijn die opvielen met een maatschappelijk thema.

  In de categorie vormgeving won de boot van Amnesty International. Als tweede volgde Paradiso. En Dolly Bellefleur kreeg de derde prijs.

  De prijs voor de boot met de beste boodschap ging naar ‘Meer dan gewenst’, de stichting voor lesbo(wens)moeders en homo(wens)vaders. Gevolgd door Yubi en de Iraanse boot.

  De prijs voor het thema ‘Heroes’ werd uitgereikt aan COC Nederland, de belangenorganisatie van de lhbti’s. Tweede en derde werden respectievelijk ‘Blond en Blauw’ en ‘House of Heroes’.

  Dit jaar zaten Floortje Dessing, Henny Huisman, Gerard Spong en Andrea van Pol in de jury.

 8. Honderdduizenden bezoekers

  De botenparade van de Pride trok zaterdag honderdduizenden bezoekers. Dat meldt een woordvoerder van de organistatie.

  "Ik kijk uit over de Amstel en zie acht boten aan elkaar gebonden drijven," vertelt Danny de Vries, woordvoerder van de Gay Pride. "Mensen zijn aan het dansen. Het is een soort feesteiland geworden. Dat is toch geweldig? Zo hoort Amsterdam te zijn."

 9. 'De vrijheid vieren'

  Maaike van Dalfsen (26) viert vandaag haar vrijheid. “Het wordt steeds normaler om jezelf te zijn, maar toch kan een bepaalde groep nog niet echt hand in hand lopen. Ze zeggen wel Nederland is vrij, maar voor heel veel mensen voelt dat niet zo."

  "Je moet bijvoorbeeld nog steeds uit de kast komen. En ook de mensen die hier alleen zijn voor drank en muziek zijn welkom. Je kunt dat ook positief zien: zolang ze geen herrie schoppen komen leren ze meer mensen uit onze maatschappij kennen."

 10. Niet alleen collega's maar ook partners

  Annie (54) (links) en Irma (ook 54) willen vanwege hun werk niet met hun achternaam vermeld worden. Ze zijn dit jaar vrijwilligers. “Iedereen kan naar ons toe komen met vragen en dat doen mensen ook volop. Van ‘Waar is het toilet?’ tot ‘Ben je nog vrijgezel?’.

  Pride zet dit jaar voor het eerst vrijwilligers in die langs de kade lopen, om de informatievoorziening zo toegankelijk mogelijk te maken. “We gaan al jaren als toeschouwer naar de Pride, zo vaak dat ik de tel kwijt ben. Dit jaar wilden we iets terugdoen.” De dames verzamelen nu buiten drukte hun vrijwilligers bij elkaar. “Weet je dat we niet alleen collega’s zijn, maar ook partners?”

 11. De hoop op een Indiase boot

  Op de Iraanse boot zit ook de Indiase transgender Neysara Rai (35). Ze moest in India meerdere keren verhuizen omdat transgenders in het land levensgevaar lopen. "Ik heb twee jaar een burka gedragen om me te verbergen, ik had vermoord kunnen worden of verhandeld in de seksindustrie."

  Dankzij haar Nederlands partner kwam ze in Nederland terecht. Ze vaart vandaag mee omdat Iraanse transgenders in een nog ergere situatie verkeren dan zij in heeft gezeten. "Ik hoop dat er ooit een Indiase boot meedoet."

 12. 'Pride staat in het teken van vrijheid'

  Delira (28) is geboren en opgegroeid in Turkije. Haar moeder Zayneb (56) is voor het eerst in Nederland en ‘nu kan ze zien hoe het er hier aantoe gaat’, zegt Delira. “Vrijheid is het mooiste dat er bestaat, dat wil ik haar laten zien. Prachtig dat het hier kan. In Turkije kon de Pride niet doorgaan, daarom zijn we hier. Ik wil Amsterdam steunen. Ze doen het goed hier.”

  "Dat vindt ook de Belgische Niels (30) die getrouwd is met Delira. “Wij zijn een divers koppel, maar met open armen ontvangen. Ook door mijn schoonmoeder. Dat is top. Dat gun ik iedereen. Dus vandaag staat in het teken van vrijheid.” Wat dat betekent? “We hebben een plan. Een beetje drinkenen en rondlopen.”

 13. 'We kijken onze ogen uit'

  De kinderen van Diversity Model Agency flyeren vandaag langs de grachten om hun bureau en Diversity Fashionweek te promoten.

  Jay Pothof (13): “Veel mensen zijn geïnteresseerd maar sommigen lopen ook snel door. Het is in elk geval erg leuk met z’n allen, we kijken onze ogen uit!” De evenementmanager van het modellenbureau, dat sinds 2015 bestaat, laat weten dat ze volgend jaar zeker gaan proberen mee te varen in de parade.

 14. Kijk de Canal Parade terug!

  Tienduizenden mensen zagen zaterdag vanaf de kant een schouwspel van feestvierende, vaak kleurrijk of schaars uitgedoste opvarenden aan zich voorbijtrekken.

  Kon jij er niet bij zijn? Geen nood. Wij filmden de parade vanaf een woonboot in de Prinsengracht. Eerste rang dus!

 15. 'De echte nichten komen niet meer'

  Ed van Westing (62) (links) staat met zijn partner Frans van den Hengel (ook 62) langs de route. Ze wonen om de hoek. “Natuurlijk wordt de Pride ieder jaar drukker en commerciëler, maar het gaat om de vrolijkheid. De echte nichten komen niet meer, nu zijn er vooral mensen uit de provincie die aapjes komen kijken. Er zijn al zo veel foto’s van mijn billen gemaakt!”

  Toch vindt hij dat geen probleem. “Het is nog steeds gezellig. Twee jaar geleden zei ik al dat het mijn laatste Pride zou zijn, om plaats te maken voor de jonge generatie. Maar als die jonge homo’s niet komen, dan blijf ik gewoon gaan hoor.” Aan zijn kleding besteedt hij veel aandacht. “Je moet er natuurlijk wel origineel uitzien. Ik zou nooit in het roze naar de Pride gaan, dat kon twintig jaar geleden al niet meer.”

 16. Even een broodje eten

  Amsterdammers Carmen (42) en Mike Janssen (51) gaan al 22 jaar naar de Amsterdam Pride. In de Nieuwe Breestraat eten ze een broodje voor ze verder gaan. “Vorig jaar heb ik ook mijn dochter van elf meegenomen. Ik vind het belangrijk dat ze dit ziet en dat ze ook de extremen ziet. Die zijn hier ook”, zegt Carmen. Het koppel vindt de Amsterdam Pride naast ‘een leuk feest’ ook belangrijk. “Er gebeuren nog steeds dingen die niet door de beugel kunnen omtrent homo-emancipatie. Daarom is het goed dat dit er is en blijft.”

 17. 'Onderweg geen enkele negatieve reactie'

  Miley Moore (21) is pas voor de vijfde keer in drag gehuld. “Ik heb afgelopen week voor het eerst meegedaan aan een dragwedstrijd, op Roze Maandag in Tilburg.” Vandaag is ze naar de Pride gereisd vanuit Groningen. “Onderweg heb ik geen enkele negatieve reactie gekregen, ik kreeg alleen maar complimenten. Dat is Pride voor mij. Ik kan speciaal zijn en ik ben dankbaar voor de mensen in het verleden die dat voor mij bereikt hebben.”

 18. Helden in artikel 1

  Minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid zijn vandaag ook van de partij.

  Op de boot van de ministerie van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken staan de twee uitbundig te zwaaien. Ze varen mee omdat te laten zien dat de 'rechtsstaat er voor iedereen is'. Het thema van de boot is 'Helden in artikel 1 Grondwet'.

 19. Happy #pride Amsterdam

  83 vind-ik-leuks, 1 reacties - Kajsa Ollongren (@kajsaollongren) op Instagram: 'Happy #pride Amsterdam'

 20. 'Alexander de Grote was ook homo'

  Azad Mashaykhi (29) kwam speciaal uit Keulen om deel te nemen aan de botenparade. ‘Ik wil laten zien dat Iran meer is dan oorlog en Islam, er leven mensen die elkaar liefhebben.’

  Hij ontvluchtte zijn land vanwege zijn geaardheid. Hij leidde jarenlang een verborgen leven, maar wilde zich niet meer verstoppen. "Homo’s worden behandeld als terroristen, sommigen krijgen zelfs de doodslag." Ooit hoopt hij terug te kunnen.

  Zijn Herculeskostuum koos hij om te laten zien dat lhbtq’ers net zo stoer en heldhaftig zijn als hetero’s. "Wist je trouwens dat Alexander de Grote ook homo was?"

 21. Primeur in de Canal Parade

  De deelnemers van de artsenboot Roze in Wit doen aan wal nog even een dansje op de Oosterdokskade. Roze in Wit heeft als doel lhbtiq-artsen meer zichtbaar te maken en hun positie te verbeteren. Ze varen dit jaar voor het eerst mee in de parade.

 22. 'Hier naar de wc? Geen beginnen aan'

  Het is wellicht wat cliché, maar Dorothy Beynes-Heijmeijer (78) (rechts), vindt het ‘een fantastische dag'.

  "Ieder jaar gaan we op de Prinsengracht hier voor de deur van ons huis zitten. Het is niet alleen feest voor de nichten, het is een feest voor iedereen. Alle hetero’s staan te springen. Het is Amsterdam op z’n best, als je het mij vraagt. Maak er alsjeblieft niet zo’n punt van, op wie iemand valt. Dat is belachelijk.”

  De trotse Amsterdammer vindt wel dat er te veel festivals zijn in Amsterdam, "maar deze moet blijven. Dit hoort bij de zomer hier. Wat ik belangrijker vindt is een schone stad. Kijk, dit is één feestje en dat ruimen we wel op. Maar het moet altijd schoon blijven. Mensen moeten hun eigen vuilnis weggooien."

  En voor wie denkt wel even bij Beynes-Heijmeijer naar de wc te kunnen: daar begint ze niet aan. “Ja, ik kan er geld voor vragen, maar nee. Ik wil gewoon lekker zitten en mensen kunnen in het café aan de overkant ook plassen.”

 23. Kijk live mee

  De botenparade baant zich momenteel een weg door de Prinsengracht waar rijen mensen zich aan weerszijden van het water hebben verzameld.

  Vanaf een prachtige woonboot tussen de Reguliersgracht en de Vijzelstraat filmen we de Canal Parade live. Hier vind je de livestream.

 24. Opluchting op de Iraanse boot

  Onder luid gejuich is de Iraanse boot zojuist afgevaren. Door de boxen klinkt Perzische muziek er wordt luid meegezongen.

  Iman (26) is ontzettend opgelucht dat de boot vaart. "De Iraanse regering probeert lhbtq’ers te verstoppen, maar vandaag laten we zien dat we bestaan en ons niet voor schamen."

  Vrouwenactivist Manijeh vaart ook mee. Niet omdat ze zelf gay is maar omdat ze wil opkomen voor al haar landgenoten die niet zichzelf kunnen zijn. Zelf weet ze hoe het is om achtergesteld te worden. Ze zit in een rolstoel en kon in Iran nauwelijks deelnemen aan het openbare leven.

 25. Burgermoeder aan boord

  Uiteraard kan de kersverse burgemeester Femke Halsema niet ontbreken tijdens de Canal Parade. Ze vaart mee met de boot van de gemeente.

 26. 'Yes I do'

  Luit Bakker (26) heeft vandaag een vriendin ten huwelijk gevraagd op een flyboard. “Niet in echt. Het is een statement voor de liefde. Ik wil homohuwelijken zichtbaar maken. Het is zo mooi dat ik straks écht kan trouwen met wie ik wil.”

  Voor de 26-jarige is varen tijdens de Amsterdam Pride bijzonder. “Ik wil dit al zo lang en nu kan ik ook op een ludieke manier de boodschap uitdragen. Ik schiet nu al vol."

 27. De jury wikt en weegt

  De juryleden die alle deelnemers gaan beoordelen zijn inmiddels in het bootje gestapt en aangekomen bij de eerste kandidaat. Er zijn drie hoofdcriteria waar de jury op let: het uitbeelden van het thema, de beste uitvoering en of er deelnemers zijn die opvallen met een maatschappelijk thema.

  Dit jaar zitten Floortje Dessing, Henny Huisman, Gerard Sprong en Andrea van Pol in de jury.

 28. 'Kijken en zwaaien'

  Joëlle (15), Diana (41) en Gwen (9) uit Zwijndrecht zijn onderweg naar de Canal Parade. "Af en toe komen we naar Amsterdam om te feesten. Ni gaan we vooral kijken en zwaaien."

 29. 'Waar men mij accepteert is mijn land'

  De deelnemers van de Iraanse boot zijn er klaar voor. Geheel in het wit gekleed zullen zij dit jaar voor het eerst meevaren met de Canal Parade.

  De sfeer is opgewekt en een tikje gespannen. Veel deelnemers waren er ook bij toen de boot vorig jaar last minute niet mee kon doen. De schipper gaf niet thuis.

  Tweede kans
  Organisator Nilo Tehrani (39) is nog wat gestresst maar voelt zich ‘dolgelukkig’ dat de boot een tweede kans krijgt. "Vanmorgen had ik flashbacks naar vorig jaar. Ik moest er van huilen, maar ik houd mezelf nu voor: dit jaar gaat het goed."

  Net voor vertrek, arriveert Rik (34). Zijn bruidsjurk trekt veel bekijks. Hij koos deze outfit omdat vandaag zo’n bijzondere dag voor hem is. En natuurlijk droomt hij ervan om in het echt ook te trouwen. In 2011 kwam Rik vanuit Teheran naar Nederland. Hij voelt zich hier dolgelukkig. "Waar men mij accepteert is mij land."

  Lees ook: Na debacle van vorig jaar vaart de Iraanse boot nu wel mee