Stadsgids Bewaar

Dineren met 140 km per uur en elk moment een ander uitzicht

Het Panorama Rail Restaurant kan 140 kilometer per uur rijden
Het Panorama Rail Restaurant kan 140 kilometer per uur rijden © Dingena Mol

De A-locatie van deze week: het Panorama Rail Restaurant. Wie hier dineert heeft elk moment een ander uitzicht. Het rijdende restaurant vertrekt elke zaterdagavond om zes uur 's avonds van Amsterdam Centraal.

Panorama Rail Restaurant

Begin- en eindstation Amsterdam Centraal
085-401 7173
www.panoramarail.nl

Het Panorama Rail Restaurant kan 140 kilometer per uur rijden. 'Ik heb eten in een trein altijd al geweldig gevonden. Het uitzicht verandert continu,' zegt mede-eigenaar en treinliefhebber Thom Heyselaar (48). Het restaurant, dat dus in een rijdende trein is gevestigd, heeft plaats voor 108 passagiers en vertrekt elke zaterdag om zes uur 's avonds van Amsterdam Centraal, waar hij drie uur later via het oudste stukje spoor van Nederland - het spoor tussen Haarlem en Amsterdam dateert van 1839 - terugkeert.

Onderweg doorkruist de trein onder meer Rotterdam, Delft, Den Haag en de bollenstreek. En dat is soms nog best lastig: 'Vorige week was er een spoedreparatie aan het spoor bij Nieuwerkerk aan den IJssel. We hebben geen vertraging opgelopen, maar moesten wel een andere route rijden,' zegt Heyselaar.

Onderweg krijgen de passagiers een viergangen­diner, bereid door chef-kok Edwin Soumang van sterrenrestaurant One - met een Michelinster - in Roermond. De gerechten worden voorbereid in zijn restaurant en afgemaakt in de treinkeukens. 'Er wordt druk gekookt, gebakken en gebraden tijdens de treinreis,' aldus directeur Luc Peulen.

Koepelrijtuig
Heyselaar vond in Zweden oude Rheingoldrijtuigen, die in de jaren zestig de verbinding tussen Nederland en Zwitserland vormden en haalde ze naar Nederland. Het Panorama Rail Restaurant wordt voortgetrokken door een locomotief uit de jaren vijftig: een Amerikaans ontwerp dat werd gebouwd in Utrecht in het kader van het Marshallplan.

De trein heeft drie bars, twee keukens en zelfs een conferentieruimte, die in de oude staat is teruggebracht. Binnen is het knus zitten, met gezellige twee- en vierpersoonstafeltjes. De beste plek is de uitzichtkoepel, waar het licht van alle kanten naar binnen schijnt. 'Dit koepelrijtuig zag ik als klein kind al door station Schiedam rijden,' zegt Heyselaar.