Stadsgids Bewaar

Deze zomer kun je kamperen in 5 Amsterdamse parken

De Buurtcamping is het summum van vakantie in eigen stad.
De Buurtcamping is het summum van vakantie in eigen stad. © Ernst Yperlaan

In juli kunnen Amsterdammers in vijf verschillende parken een tentje opzetten. Op deze jaarlijkse buurtcampings komen buurtbewoners een weekend lang met elkaar in contact.

Tijdens de vijfde editie van sociaal zomerinitiatief De Buurtcamping kunnen Amsterdammers een weekendje kamperen in het Flevopark, Noorderpark, Rembrandtpark en het Sloterpark. Een nieuwe kampeerlocatie dit jaar is de Ubuntu Stadstuin, bij station Holendrecht. In totaal gaat het om zo'n 500 kampeerplekken.

Traditiegetrouw kun je op De Buurtcamping niet alleen kamperen: er worden voor buurtbewoners ook activiteiten georganiseerd, zoals spelletjes, sportmiddagen en een karaoke-avond. Elk park houdt een eigen planning aan. Campingbeheerder en medeorganisator Hedwig van der Geer: "De programma's worden nog in elkaar gezet en daarna bekendgemaakt op de site."

Zingen rond het kampvuur
Vanaf donderdag 22 juni kun je op de site van De Buurtcamping een plekje boeken, of je opgeven als vrijwilliger. Van der Geer: "Denk aan Amsterdammers die als receptionist gasten inchecken, een act voor de toiletten willen verzinnen of bijvoorbeeld een workshop origami kunnen geven."

Buurtcamping Slotermeer

De Buurtcamping is overigens niet de eerste stadscamping in Amsterdam. De (bijna) gelijknamige stadscamping 'Buurtcamping Slotermeer' vindt zaterdag 15 juli voor de veertiende keer plaats.

Ook muzikanten kunnen zich opgeven: "Leuk, als iemand bij het kampvuur wat liedjes kan zingen."

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat De Buurtcamping hun eerste editie in Oost opzetten met vrijwilligers en lokale ondernemers, om de buurt bij elkaar te krijgen én voor Amsterdammers die om financiële redenen niet op vakantie kunnen.
Nog steeds mogen mensen met een stadspas voor een symbolisch bedrag (€2,50) kamperen, voor anderen kost het €15 per tent per nacht.

De Buurtcamping
Vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli
Verschillende parken

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.