PS Stadsgids Bewaar

Deze week nieuw in de bioscoop

Injecties worden in eerst op poppen geoefend.
Injecties worden in eerst op poppen geoefend. © De chaque instant

Zin in een filmpje? Elke week zetten we de nieuwste bioscoopfilms op een rij. Deze week kun je onder andere de nieuwste documentaire van Être et avoir-regisseur Nicolas Philibert bewonderen.

De chaque instant
In De chaque instant richt Nicolas Philibert zijn camera op de jongeren op een verplegersopleiding in Parijs. De praktische lessen worden ­afgewisseld met ethiek: de patiënt gaat altijd voor, ook als collega's of management dat moeilijk maken. Maar wanneer de schuimrubberen poppen worden vervangen door echte patiënten, botsen de idealen van de studenten op de harde realiteit.

Te zien in De Balie, Filmhallen, Rialto

Good Manners
Of ze de dienstlift wil nemen, commandeert de portier van het chique appartementencomplex Clara via de intercom. Omdat ze een donkere huid heeft. Het is het eerste wat we zien na de als een sprookjesboek vormgegeven openingstitels van Good Manners. De Braziliaanse film blijft die twee paden tegelijk bewandelen: sprookje en ­sociaalrealisme ineen.

Te zien in Eye

Beautiful Boy
Het indrukwekkende Hollywooddebuut van Felix van Groeningen is gebaseerd op twéé boeken, die de echte ­vader en zoon Sheff los van elkaar schreven over hun worsteling met Nics verslaving. De regisseur wisselt daarom veelvuldig van perspectief. Dat melodramatische stijlmiddel boet op den duur wat aan kracht in. Toch is het hier meer dan een trucje om de emotie van de kijker te bespelen.

Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, Het Ketelhuis, The Movies, Rialto, Studio K, Tuschinksi

Becoming Astrid
Becoming Astrid toont het ontstaan van de bron waaruit Lindgren later als schrijver zou putten. De reacties op haar ongehuwde zwangerschap doordringen haar van het besef dat de volwassen wereld een bekrompen en hypocriete wereld is. Ertegenover staat de wereld van kinderen, die in Lindgrens opvatting altijd recht door zee, spontaan en eerlijk zijn.

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.