PS Stadsgids Bewaar

De SpinAwards is een uitreiking vol rare snuiters

Met deze vlogcamera filmde Bas van Teylingen (l) zijn prijsuitreiking voor een Giro 555-campagne. Naast hem ­Veras Fawaz, ook van #first.
Met deze vlogcamera filmde Bas van Teylingen (l) zijn prijsuitreiking voor een Giro 555-campagne. Naast hem ­Veras Fawaz, ook van #first. © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de uitreiking van de SpinAwards.

De rode loper door Het Sieraad voert via een meisje met iets te zoete cocktails - met een stukje suikerspin, dit zijn de Spin­Awards tenslotte - naar een voormalige klaslokaal dat behoorlijk is opgesmukt met meubilair dat heel goed uit een Frans kasteel kan komen. Werkelijk schitterend.
Toch maar eens vragen wat dat zijn, die SpinAwards.

De man op de Louis Quinzebank naast me blijkt de medeoprichter. Stephan Fellinger: "Dit zijn een beetje de Oscars van de digitale wereld. Iedereen die een digitaal hart heeft, loopt hier vanavond rond."
Mensen met een digitaal hart zijn makkelijk te herkennen, zie ik. Ze dragen sneakers.

Fellinger begint een verhaal over internet als lifestyle, dingen delen, elkaar helpen en Silicon Valley is ook ontstaan vanuit de hippie­wereld. Dat doet hij met een snelheid van 52 Mbit/s.
Er zijn twaalf categorieën - mobiel, website, next tv, innovation, wat niet - en één Grand Spin­Award. Die laatste is de grote jongen van de avond.

Buiten kom ik Jossine Modderman tegen, hoofdredacteur van Linda.tv, altijd vrolijk en vandaag gekleed in roze tutu. "Dit schijnt toch heel groot te zijn. Nou, en één plek kost 350 euro, dus het is ook... slim."
De equipe van Linda.tv, genomineerd voor content én de Grandjongen, is hier met een mannetje of tien, dus die hebben wel een prijs verdiend straks, zou ik zeggen.

Wat De SpinAwards
Waar Het Sieraad, Postjesweg
Wie Stephan Fellinger, Hennie van Velzen, Huib Maaskant, Tim Hofman, Tim den ­Besten, Nicolaas Veul, Harold Hamersma, Peter van Woensel Kooy
Wanneer donderdag 21 april, 17:00 tot later dan Schuim­

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans viel nogal op, met zijn oldschool blocnoteje

Voor het voorgerecht wordt een aquarium naar binnen gerold. De gasten mogen met een schepje oesters uit de bak vissen, aangemoedigd door twee mannen met dwerggroei in badmeesterpak. Rare jongens, die digitalen.

De lange lijst categorieën komt voorbij, en daarin worden dan zilveren en één gouden uitgereikt. Presentator Tim Hofman: "Een gouden betekent dat je de meest innovatieve motherfucker van de hele scene bent."

Linda.tv wint inderdaad een zilveren, in de categorie content. "Volgens het juryrapport kan Linda.tv het medialandschap op zijn kop zetten. Nou - bel me." Dat was Hofman, hengelend naar nog een schnabbel. Geen reactie: de Lindaploeg is te druk met een selfie op het podium, nog voor het dankwoord.

Ook dit krijg je tijdens uitreikingen met mensen die een digitaal hart hebben: ze wandelen naar het podium, terwijl ze zichzelf filmen met een vlogcamera, ook tijdens het dankwoord. Daarin vraagt Bas van Teylingen - van het YouTubekanaal Kutleven - even stil te staan bij het overlijden van Prince. Hij begint Purple Rain te zingen, als enige.
Slotwoord: "Jullie zijn een fantastisch publiek."

Allemaal te zien op #first.