Stadsgids Bewaar

De beste én slechtste restaurants in het nieuwe Centraal Station

Er is genoeg te eten in het verbouwde Centraal Station, maar hoe smaakt het?
Er is genoeg te eten in het verbouwde Centraal Station, maar hoe smaakt het? © Martin Dijkstra

In de splinternieuwe IJhal van het Centraal Station is een glanzende horecatrein gearriveerd, met een hele rij restaurants. Hiske Versprille test ze alle twaalf en eet er best lekkere dingen. Maar veel zaken moeten nog op stoom komen.

De nieuwe achterkant van CS heeft wel iets van een uitvergrote weergave van de binnenstad als geheel. Waar je vroeger moest slalommen om de hoeren, junks en gas gevende auto's te ontwijken, kun je je nu vooral kuierend tegoed doen aan - tja, waaraan eigenlijk niet? Van noedelsoep tot flammkuchen, van zeevruchtenplateaus tot döner kebab zijn in dit stuk station te vinden, alles natuurlijk rijkelijk bevochtigd met sloten dure koffie, lokaal bier en gezouten karamel.

Hoewel we niks wereldschokkends treffen, komen we best een aantal vrij fijne gerechten tegen. Maar in veel van de zaken is er ook nog, zoals dat heet, een heleboel ruimte voor verbetering. Naast een vrij groot aantal saaie gerechten, komen we ook dingen tegen die echt niet lekker zijn. 

Als best getest: Saigon càphê (8)
Dit is de derde locatie van dit Vietnamese restaurant, na de Leidsestraat en het Gelderlandplein. We zijn verrast door de kwaliteit van de pho - runderbouillon met platte rijstnoedels, je zegt fuh. De bouillon is kruidig van specerijen en peper, hartig van gebrande botten. Je krijgt er een bordje rauwe taugé, verse kruiden en peper bij, en de soep is rijkgevuld met fijngedraaide gehaktballetjes, brisket, pens en rauw rundvlees, al is dat laatste te dun ­gesneden.

Ook de loempia - rauwe groenten en kruiden, rijstvermicelli, ­garnaal en varkensvlees gerold in een rijstvelletje - is vers en oké. Fijn dat dit hier zit, want noedelsoep is de uitgelezen remedie voor ­stationsmalaise door gemiste treinen of vertrekkende geliefden.


Als slechtst getest: Kyoto sushi
 (5-)
Waar we bij de visbar bang voor waren ­gebeurt ons in dit (volledig lege) sushi­restaurant. We krijgen de vieste sushi ooit, met taai zeewier en rijst die mysterieus ­genoeg tegelijkertijd te gaar en te hard is. Op het bord drie zalm- en komkommermaki, een soort california roll in vet, taai broodkruim, nigiri sushi met oude surimi en lubberige omelet.

De spiesjes zijn iets beter, al vinden we op de kip stukjes aangebrand vlees van een vuile grill. Er ligt een citroentje bij dat zo lang geleden is gesneden dat het bijna gemummificeerd is.

Lees hier alle twaalf recensies van de restaurants in de nieuwe IJhal.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.