Stadsgids Bewaar

De best beoordeelde restaurants van 2017 tot nu toe

Sham, het eerste Syrische restaurant van de stad.
Sham, het eerste Syrische restaurant van de stad. © Mats van Soolingen

Amsterdam zit vol goede restaurants, maar waar kun je nu écht lekker eten? Deze tenten werden door Het Parool in de eerste helft van 2017 het beste beoordeeld.

Ron Gastrobar Paris (8)
Ron Blaauws restaurant serveert nette en érg lekkere klassiekers, met hier en daar een bakje saus dat niet had gehoeven. Het gerecht van kalfshersentjes met linzen en mosterdsaus is goed bereid en heerlijk. Mensen vinden het eten van hersenen vaak een naar idee, maar ze zijn mild van smaak en hier perfect smeuïg onder een knapperig korstje. Lees verder
Kleine-Gartmanplatsoen 11 A
www.rongastrobarparis.nl

Spirit (8-)
Van spetterende salades en seitansteak tot zuurkoolstamp; bij Spirit schep je je bord vol (vleesloos) lekkers en betaal je per ons. De combinatie van Ottolenghi-achtige overvloed en macrobiotische soberheid werkt ­vreselijk goed op dit verleidelijke buffet. Het is door de frisse inrichting, leestafel en grote hoeveelheden licht wel meer een dag- dan een avondzaak. Lees verder
Czaar Peterstraat 2
www.spiritrestaurants.nl/amsterdam/

Sham (8-)
Sham is het eerste Syrische restaurant van de stad. De gerechten zijn fris en gul en het personeel is zeer gastvrij. De mezze zijn kunststukjes: knettervers, ­zorgvuldig bereid en spetterend van smaak. De gekruide lamsspies is te zout, maar de freekeh (€14,95), jonge tarwe die in de aar wordt geblakerd en daardoor een bijzondere, rokerig-groene smaak krijgt, is heel lekker. Lees verder
Warmoesstraat 36
www.shamrestaurant.nl

FC Hyena
(8)

Bij FC Hyena - geen voetbalvereniging, maar een filmclub - mogen de robuuste gerechten mee de zaal in. Dat maakt een vrolijkmakende plek. Het menu is beknopt en zorgvuldig samengesteld. De geroosterde bloemkool is precies fijn ­gegaard, De 'makreelrillettes' smakelijk en we smullen van de substan­tiële, smakelijke groentegerechten. Lees verder
Aambeeldstraat 24
www.fchyena.nl

Khan (8,5)
Khan is een onopvallend mamma-pappazaakje met systeemplafond, plastic bloemen en knipperende ledverlichting. We krijgen er een collectie banchan die op zichzelf de tocht naar Buitenveldert al waard zouden zijn: lichtbruisende kimchi van Chinese kool; pittige kkakdugi (rettichkimchi), taugé met sesamolie, een stukje omelet, zoete lotuswortel, frisse azijnpickles van komkommer, en roergebakken eomuk - reepjes gegaarde visfarce, die zachtzilt en pittig zijn. Lees verder
Nederhoven 9

Dum Dum Palace
(9-)

Hemel, wat is Dum Dum Palace een onweerstaanbare zaak. De goede sfeer zit tot in de kieren en de geïnspireerde, zorgvuldige gerechten spetteren van de pret. Het heeft iets nostalgisch, zonder al te opzichtig af te zakken naar ironische kitsch. De 'Philippino ceviche' (dat heet eigenlijk kinilaw) met roodbaars, azijn en kokos is de lekkerste zure vis die we ooit in Amsterdam aten En er is een geheime bar! Een geheime verstopte bar! Lees verder
Zeedijk 37
www.dumdum.nl

Pendergast (8,5)
De hele zaak ruikt naar zoet, rokerig varkensvlees en uit de speakers klinkt zachte mondharmonicamuziek. Pendergast is een smokehouse, waar het vlees op de barbecue wordt bereid en soms een hele dag ligt te garen. Oh my. Het vlees van de jumbo beef rif valt gewillig uiteen, terwijl een ongelooflijke mergachtige geur opstijgt die alle evolutionaire toeters en bellen doet rinkelen. Lees verder
Groen van Prinstererstraat 14
www.pendergast.nl

Zaagmolen (8+)
Waar eerst het chique Le Restaurant huisde, zit nu het ingetogen restaurant Zaagmolen. De borden bij bescheiden leukerd Zaagmolen in De Pijp zijn ingetogen, maar helder. Een extra vermelding waard is het geweldige groentegebruik: planten vormen het middelpunt in de meeste gerechten, en dat doen ze met verve. Dat is verfrissend, en zorgt er voor dat we ook na vijf gangen niet overvol op de fiets zitten: ook wel eens prettig. Lees verder
Tweede Jan Steenstraat 3
www.restaurantzaagmolen.nl

Lees meer restaurantrecensies in het archief.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.