Stadsgids Bewaar

De besnijdenisgrap komt altijd na de sigarenknipper

A tribute to the Dutch cigar: Hans Sijmons (Hajenius), François-Léon van der Velden, entrepreneur Theo den Bieman en zanger Davey Bindervoet (vlnr)
A tribute to the Dutch cigar: Hans Sijmons (Hajenius), François-Léon van der Velden, entrepreneur Theo den Bieman en zanger Davey Bindervoet (vlnr) © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het Sigarendiner.

Businessclubs zijn booming. Ja, in Rotterdam dan, Amsterdam is lastiger. In Amsterdam kom je er als nieuwe speler het eerste jaar niet tussen. En als je zo'n club over Nederland wilt uitrollen, moet je je dus onderscheiden. Samen racen in Saint Tropez bijvoorbeeld, en daarna een Formuletje 1 meepakken in Monaco. De dingen net even anders doen.

Zulke gesprekken maak ik gewoon mee, nu toevallig met Dave Hulsman van GNO, de enige businessclub met een eigen maatpak bij Oger.

Ik ben bij het Sigarendiner, de préborrel dan en die is in het majestueuze sigarenhuis Hajenius, het mooiste rookhok van de stad. Gesprekken op het hoogste niveau, in elk geval qua belastingschaal, en dat met een fijn sigaartje erbij, van Nederlandse bodem.

Voor nog wat extra cachet is er een kleine proeverij van Wynand Fockink, vier jenevers. Dat gaat zo: "Heren, ik heb geen spuwbakjes meegenomen, want dat is zonde."

Eensgezindheid aan tafel.

Daarna krijgen we les in sigarenrollen. Richard van der Donk, van de gelijknamige sigaar, pakt een handvol tabak uit een plastic tas van Gall & Gall, zo eentje waar maar twee flessen in passen. Iets van de magie gaat nu verloren. De ombladeren (mooi woord, het omblad) zitten wel in een fraaie tas. De gerolde sigaren mogen mee naar huis.

Het gezelschap begeeft zich naar Hotel de l'Europe, gewoon over straat, wat nog voor het nodige bekijks zorgt, een posse van dertig heren, velen met sigaar en een goodie­bag met nog meer sigaar.

We krijgen dorade en een citrusmozaïek, een kunstwerk van een voorgerecht. Mooi disverhaal: Frits Huffnagel vond eens een stapel boeken - in zijn oven. Dat was waar ook. Een tijd, best lang, geleden kwam bezoek en Huffnagel moest die boeken snel opruimen. Maar waar? O ja, de oven natuurlijk. Die gebruikte hij toch nooit.

Wat het Sigarendiner
Waar Hajenius op het Rokin en Hotel de l’Europe in de Nieuwe Doelenstraat
Wie Hans Sijmons, Johannes van der Kooi, Davey Bindervoet, Piet Schmidt, Sam de Wit, François-Léon van der Velden, Willem Kool, Frits Huffnagel
Wanneer zondag 30 april, van 17.00 tot 21.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hansje -in-de-kelder: een likeur, vernoemd naar een zeventiende-eeuwse uitdrukking voor zwangerschap.

Het hoofdgerecht is boerenkip met groene asperges en het dessert is een perzik van citroensorbet, witte wijn en pit van amandelspijs. Wel doe ik een zoetje in de koffie.

Voor een laatste sigaar verplaatsen we naar de fumoir van Hotel de l'Europe. Mijn pak (gewoon Suitsupply verder) kan morgen naar de stomerij.

Zet een paar mannen in een fumoir, zeker op dit tijdstip van de dag, en je weet: zodra iemand zijn sigarenknipper tevoorschijn haalt, maakt een ander een besnijdenisgrap.

We paffen.

Hulsman buigt zich opzij, naar Huffnagel. "Maareh..., dus jij spreekt Mark Rutte wel eens. Wij halen 1 november Richard Branson naar Nederland. Zou jij..."

Zo gaat dat, in businessclubs, ik was erbij.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl