Stadsgids Bewaar

De Bakkers van Oost openen oliebollenpop-up

De bakkers willen ruim twintigduizend stuks bakken.
De bakkers willen ruim twintigduizend stuks bakken. © ANP

Iedereen kan een klodder beslag in de frituur gooien, maar de ene oliebol is de ander niet. Om Amsterdammers te laten voorproeven organiseren De Bakkers van Oost daarom een (gratis) proeverij in een pop-upstore.

Uit de oliebollentest van vorig jaar bleek dat het kan vriezen of dooien als het om gefrituurde deeghompen uit Amsterdam gaat. Wie verzekerd wil zijn van een oudjaarsavond vol écht knapperige oliebollen en miskopen wil vermijden, kan aankomende woensdag 28 december even voorproeven bij de Bakkers van Oost. Amsterdamse broodiconen Youri, Khalid en Rob openen dan in de Javastraat één dag een pop-upwinkeltje, en delen de geftrituurde succesnummers uit aan liefhebbers.

Youri Nijhoff: "We bakken niet alleen oliebollen, maar ook amarenekersenbollen en kwarkini's. Dat zijn oliebollen gemaakt met kwark en onze specialiteit. Woensdag maken we iets kleinere bolletjes, zodat mensen er eentje kunnen komen proeven. Of twee."

Babbelen
Het is voor het eerst dat de Bakkers van Oost een pop-up organiseren, maar het is een langgekoesterde wens van het drietal. Nijhoff: "In de winkel hebben we nooit tijd om met klanten even te praten. We willen juist zo graag tien minuten babbelen over een zuurdesembolletje, maar daar zijn we te druk voor. In de pop-up kunnen we de buurt ontmoeten, en dan niet met een toonbank ertussen, maar een schaal oliebollen."

In de bakkerij zijn ze al begonnen met de voorbereiding, want de bakkers verwachten dat er een hoop bollen doorheen gaan. Nijhoff: "Als ik op 31 januari de frituur uitzet hoop ik dat ik toch wel twintigduizend stuks gefrituurd heb. Hoeveel ik er woensdag in de pop-upstore frituur? Geen idee, maar ik ga door tot iedereen vol zit. Of het beslag op is, haha."

Oliebollenwinkelpop-up Bakkers van Oost
Javastraat 79 (IJs van Oost)
woensdag 28 (12.00), vrijdag 30 en zaterdag 31 december (09.00)