PS Stadsgids Bewaar

Collectief in Foam brengt kleur in enorme fotoberg

De Fotokopie probeert de traditionele           kunstmarkt te ondermijnen door in witte pakken bloedserieus originele foto's te kopiëren op gesigneerde A3-vellen
De Fotokopie probeert de traditionele kunstmarkt te ondermijnen door in witte pakken bloedserieus originele foto's te kopiëren op gesigneerde A3-vellen © De Fotokopie

Foam viert zijn 15-jarige jubileum met een serie tentoonstellingen over de stand van zaken in de fotografie. Het startschot is aan collectieven die zich met hun werk willen onderscheiden van de grote massa.

Een vinger, een knop: klik, een foto. Anders dan voor schilderen, schrijven of zingen geldt voor fotografie: iedereen kan het ¿ of denkt het te kunnen.

Dat maakt fotografie de meest democratische vorm van expressie. Het maakt het voor professioneel fotografen ook lastig zich te onderscheiden, zeker in het digitale tijdperk. De portretfotograaf is ingehaald door de selfiecultuur, burgerjournalisten met mobieltjes eten persfotografen de kaas van het brood, en kunstfotografie krijgt concurrentie van online galeries waar Jan en alleman zijn werk toont.