PS Stadsgids Bewaar

Chinees Nieuwjaar vieren bij horecatycoon Won Yip

Horecatycoon Won Yip en Sifu Eleonora (Liu He Men Kung Fu). Met een leeuw trouwens, geen draak.
Horecatycoon Won Yip en Sifu Eleonora (Liu He Men Kung Fu). Met een leeuw trouwens, geen draak. © Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Chinees Nieuwjaar van Won Yip.

Een vrouw, specialist in Chinese astrologie, vroeg me ooit naar mijn geboortedatum. "8 april 1966," zei ik. Ze schrok. 1966 was het jaar van het paard, en april behoorde tot vuurpaard.

En dan was ik ook nog eens een jonge­tje. Jongetjes uit april 1966 werden destijds in China uit voorzorg maar meteen na de geboorte vermoord, vertelde ze. Tot zover mijn affiniteit met Chinees nieuwjaar.

Tenzij Won Yip, ­horecatycoon, befaamd bezitter van het duurste penthouse in de stad, zijn jaarlijkse feestje geeft. Ik heb het vorige jaar omschreven als het Chinese Boekenbal: iedereen wil erheen, maar vol is enorm snel vol.

We beginnen met vuurwerk en draken, zoals dat hoort. Het trommelen is al begonnen, het vuurspuwen ook. Voor de deur, tussen de draken, drinkt Yip een kopje koffie. Ja, of het is iets ceremonieels. Dit is zijn cadeautje aan de stad, hij mag dat allemaal zelf weten.

Wat Chinees Nieuwjaar van Won Yip
Waar Majestic, Dam
Wie Won Yip, Johnny de Mol, Adil Izemrane, Regi Blinker, Yves Gijrath,
Xandra Brood, Hans Zorab
Wanneer dinsdag 5 februari, 18.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans werd goddank geboren als paap

Het blijkt kreeftensoep, lekkere.

We knallen.

Vanaf het dak van Krasnapolsky, maar beneden op de Dam ruikt het meteen lekker. Als alle mobieltjes die omhoog steken draken waren, gingen we een volkomen veilig jaar tegemoet.

Voor de garderobe geeft een man een compliment aan een vrouw: "Je ziet er uit als een bonbonnetje."

Garderobemevrouw, verbaasd: "Je hebt toch al een bonnetje?"

Het Chinees nieuwjaar begint nu al goed.

Majestic is mudvol en de hapjes blijven maar komen. Allemaal traditie op Yips feestje.
Hij vraagt de aandacht. "Heel eventjes maar."

Yip heeft dit vaker gedaan.

"Het is het jaar van de verdraagzaamheid, en dat is hard nodig," zegt hij, maar dat gaat grotendeels verloren in een kroeg die dankbaar gebruik maakt van een open bar.

"In een lastminuteactie heb ik een veiling verdubbeld. Het probleem was wel dat die veiling verdriedubbelde, maar ik wil niet kinderachtig doen."

Ook deze filantropie gaat grotendeels verloren.

Dan gebeurt iets bijzonders. De ene helft van de kroeg, de beleefden voor de man die hier zorgt voor overmatig spijs en drank, roept het andere deel, de vrolijke borrelaars, tot de orde.

Hard ook, en met veel tegelijk: "Hey! Bekken dicht!"

Yip, gortdroog: "Verdraagzaamheid!"

Daarna vertelt hij in toch wel minder lawaai dat ook zijn vader vluchteling was, en hij geeft een cheque van 60.000 euro aan de stichting voor vluchtelingen op Lesbos aan Johnny de Mol.

Die zegt ook nog wat.

"Ik ben van goede komaf..."

Hilariteit alom.

"... blank, man en hetero. Dan sta je in deze wereld met 4-0 voor."

Hij neemt de cheque dankbaar in ontvangst. De wereld is vanavond opnieuw een klein beetje beter geworden.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.