Stadsgids Bewaar

Dit zijn de buitenbioscopen van Amsterdam

Tijdens Pluk de Nacht zit je gezellig in strandstoelen (wel even reserveren!)
Tijdens Pluk de Nacht zit je gezellig in strandstoelen (wel even reserveren!) © Pluk de Nacht

Nu de weergoden ons goed gezind zijn, breekt ook de tijd van buitenbioscopen weer aan. Waar kun je deze zomermaanden terecht voor een filmpje in de openlucht?

Dit overzicht wordt aangevuld.

Films with a view
Op het strand van Pllek wordt bij goed weer elke dinsdagavond een film vertoond. Op Facebook kan het publiek van te voren stemmen welke films op het programma moeten komen. Van 14 tot en met 21 mei kun je stemmen voor het programma van juni. Wie de film wil volgen, kan vooraf (of ter plekke) een koptelefoon reserveren, een eigen koptelefoon werkt niet. 
Elke dinsdag t/m september, film start om 22.30
Pllek, €5

Brets Buitenbioscoop
Voor de deur van station Sloterdijk zorgt 'groene oase' Bret voor een aantal zomerse filmavonden in een nieuw gebouwd amfitheater. 
Het restaurant belooft kwaliteitsfilms en leidt de vertoning steevast in met een korte film van een jonge maker. 
26 augustus en 30 september
Bret, €10 

World Cinema Amsterdam

Op drie openluchtplekken in de stad wordt door filmhuis Rialto een filmvertoning georganiseerd. Op het programma staan de arthousefilms Supa Modo en Rafiki uit Kenia, Benzinho uit Brazilie (zie trailer hierboven) en Sergio y Serguéi uit Cuba. De vijfde film is een verrassingsfilm.
17 en 18 augustus, Openluchttheater Vondelpark
22 t/m 25 augustus, Marie Heinekenplein

Film bij Museum 't Schip 
(Engels ondertiteld)
Als opening van de expositie Gaudí en de Amsterdamse School wordt op het plein voor Museum Het Schip een in samenwerking met Filmhuis Cavia een Spaanse film vertoond. Om de zomer wat kracht bij te zetten gaat het om L'Auberge Espagnole, een film over Spaanse studenten.
Donderdag 23 augustus, rond 21.00 uur, gratis
Museum Het Schip

Pluk de Nacht

Vanaf 15 augustus wordt het Stenen Hoofd aan het IJ elf dagen lang het toneel van films. Zodra de schemer invalt kun je er in strandstoel - met of zonder dekentje - genieten van allerlei filmhuisfilms. Het filmfestival wordt al voor het vijftiende jaar georganiseerd. 
15 t/m 25 augustus
Stenen Hoofd, gratis

Onder de metro
Zoals elk jaar kun je onder metrostation Kraaiennest kijken naar een filmpje. Rondom de filmvertoningen wordt ook altijd iets georganiseerd, zoals een muzikaal optreden. Het inhoudelijke programma is nog niet bekend. Check hier meer info.
Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 augustus
Metrostation Kraaiennest

Film in het park
Op drie avonden worden speelfilms van Nederlandse makers vertoond, in aanwezigheid van de makers zelf (die doen een Q&A). Voor de film krijge jonge. onbekende filmmakers de kans hun korte film te vertonen. 
Onder andere Unknown Brood, de documentaire over Amsterdamse legende Herman Brood, is tijdens Film in het park te zien.
29 t/m 31 augustus, gratis
VondelCS

Op het dak van Nemo
Kriterion en Nemo organiseren samen een filmweekend op het terrasdak van Nemo. Films mét een betoverend uitzicht dus. Op vrijdag wordt Wall-E vertoond, op zaterdag kijk je naar RoboCop en op zondag wordt de buitenbioscoop afgesloten met De Wilde Stad.
Bij slecht weer verplaatst het programma naar de filmzaal van Nemo. 
31 augustus t/m 2 september
Nemo, €10

West Beach Filmfestival
Voor de vijftiende keer kun je aan de Sloterplas tien avonden kijken naar grote films én werk van aanstormende filmmakers. Zodra het programma bekend is, lees je dat hier. Bij slecht weer gaat de vertoning door, in een circustent.
16 t/m 22 september, gratis
Sloterstrand

Tips?

Tips voor ons filmoverzicht? Mail naar stadsgids@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.