PS Stadsgids Bewaar

Brouwerij Troost opent vierde vestiging in Oud-West

De nieuwe vestiging van de brouwers
De nieuwe vestiging van de brouwers © Troost

Na vestigingen in De Pijp, Westerpark en Oost openen de brouwers van Troost eind april een café in de Bilderdijkstraat in Oud-West.

Helemaal de bedoeling was dat niet, vertelt mede-eigenaar Jorrit Lootsma.

"We waren eigenlijk niet op zoek naar een nieuwe locatie. We hebben pas Oost geopend en wilden hooguit kijken wat de mogelijkheden buiten Amsterdam zijn. Tenzij we iets in Oud-West zouden vinden."

Geflipt
Die kans deed zich sneller voor dan gedacht. "De buurman van een van mijn compagnons is de eigenaar van Geflipt, [de burgerbar die hier tot voor kort huisde, red.] hij vertelde dat hij de boel ging verkopen en vroeg of wij het niet wilden overnemen."

Een flinke uitdaging voor de heren van Troost, want in tegenstelling tot de andere zaken is dit filiaal een stuk kleiner. "Daardoor komt hier geen brouwerij, maar we hebben wel een stuk of twaalf bieren op de tap. Het gaat een beetje lijken op ons filiaal in De Pijp."

Duits proppen
Ze hopen zo'n 90 man van een hapje en een drankje te kunnen voorzien. "Normaal zou men in een tent als deze mikken op zo'n 40 couverts. Maar wij zijn van het Duitse proppen, lekker bij elkaar op schoot," zegt Lootsma met een lach. 

"Het klinkt misschien niet zo, maar we gaan wel voor meer comfort dan in de andere zaken. Daar eten mensen wat aan de bierbanken en gaan dan al vrij snel over op staand borrelen. Hier verwachten we dat mensen wat langer blijven tafelen, dus hebben we geen banken maar stoelen met een kussentje."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.