Stadsgids Bewaar

Brouwerij Poesiat & Kater heeft de tap opengezet

Het bier van Poesiat en Kater stroomt kakelvers van de ketels naar de tap
Het bier van Poesiat en Kater stroomt kakelvers van de ketels naar de tap © Iris van Rijk

De nieuwste brouwerij van Amsterdam, in het voormalige dierenasiel in Oost, draait alvast warm voor de officiële opening op 23 maart.

De brouwerij op de Polderweg is vernoemd naar Bart Poesiat en Klaas Kater, de voorman-timmerman en voorman-metselaar van brouwerij de Gekroonde Valk. Deze brouwerij, die huisde op de Hoogte Kadijk, was aan het begin van de twintigste eeuw de grootste van Nederland. Hun populairste biertje was Van Vollenhoven's Stout.

Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts met de brouwerij. Ze werd overgenomen door Heineken en de brouwerij op de Hoogte Kadijk sloot. Het Van Vollenhovenbier werd op kleine schaal nog wel gebrouwen tot het eind jaren 90 helemaal uit de schappen verdween.

Nieuwe brouwerij
De interesse voor de Gekroonde Valk werd bij initiatiefnemers Pieter Teepe en Eymer van Manen gewekt tijdens een wandeling op de Hoogte Kadijk met de vader van Teepe. Hij vertelde dat daar vroeger een van de grootste brouwerijen van het land stond.

Van Manen en Teepe richtten samen de Stichting De Gekroonde Valk op en sinds 2006 brengen ze het Van Volllenhoven Extra Stout weer op de markt, naar authentiek recept. In 2014 werden de mannen benaderd door Jesse van Vollenhoven (gek genoeg geen familie van) met de vraag of ze weer een brouwerij wilden starten. Teepe en Van Manen dachten al een tijd na over die optie, dus het antwoord was ja.

Vers bier
Naast het Van Vollenhoven Extra Stout gaat de brouwerij ook Princesse Bier en East Indies Pale Ale naar het oude recept brouwen. Deze biertjes worden ook naar het originele recept gebrouwen. Daarnaast worden ook biertjes van eigen recept gebrouwen: Muuke Pale Ale, Kaintz Tripel, Gose en Kercken Porter. 

De brouwketels staan in een glazen serre en zijn van binnen en buiten te bewonderen. Het bier gaat vanuit de brouwketels direct naar de tap, waardoor het bier kakelvers is. Binnen is een proeflokaal ingericht en buiten komt een groot terras.

Hier kun je ook een hapje eten. De kaart wordt afgestemd op de smaken van het bier. Ook worden sommige gerechten gemaakt met de zelf gebrouwen bieren.

Poesiat & Kater, Polderweg 648
Officiële opening 23 maart