Stadsgids Bewaar

Boekwinkel moet plek worden voor Syrische vluchtelingen

Naast boeken lezen en lenen is er ook kunst te bewonderen.
Naast boeken lezen en lenen is er ook kunst te bewonderen. © Pages Bookstore Café

Pages Bookstore Café is in Istanbul een belangrijke ontmoetingsplaats voor Syrische vluchtelingen. Vanaf volgende maand komt de Arabische boekwinkel ook tijdelijk naar Amsterdam.

Ook in onze hoofdstad hoopt oprichter van Pages Bookstore Café Samer Al-Kadri een plek te creëren waar Syriërs elkaar kunnen ontmoeten, maar ook in contact kunnen komen met de bevolking hier. 

Al-Kadri vluchtte in 2013 uit zijn thuisland naar Turkije. De Syriër, die eerder een uitgeverij voor kinderboeken runde, besloot daar in zijn nieuwe woonplaats Istanbul de eerste Arabische boekwinkel van de stad te openen.

Hiermee wilde hij zijn landgenoten opnieuw bij elkaar laten komen en zo uit hun isolement halen. In Pages Bookstore Café kunnen niet alleen boeken worden gelezen en geleend, maar ook is er kunst te bewonderen en er worden (muziek)optredens gegeven. "We zijn alles kwijtgeraakt, maar onze cultuur hebben we nog," aldus Al-Kadri in een eerder interview. 

De boekhandel krijgt in Amsterdam een tijdelijk plekje in de Prince Claus Fund Gallery aan de Herengracht, de expositieruimte van het gelijknamige fonds voor cultuur en ontwikkeling. Naast de pop-upboekwinkel organiseert het fonds in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) ook verschillende andere culturele activiteiten in de stad onder de vlag van Pages Bookstore Café. 

Pages Bookstore Café wordt op 12 juni feestelijk geopend.