PS Stadsgids Bewaar

Bijna weekend! Dit is er te doen in Amsterdam

Ontdek de wereld van Afrikaanse mode in het Tropenmuseum
Ontdek de wereld van Afrikaanse mode in het Tropenmuseum © Afriek

Het weekend staat voor de deur! Waar ga jij heen? De redactie dook in de agenda en selecteerde de tien leukste events.

Tekenen in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum staat dit weekend in het teken van potlood en papier. Tijdens internationaal tekenfestival The Big Draw zijn er gratis tekenworkshops, tours en een masterclass. De bekende I Amsterdam-letters zijn van lijsten voorzien, zodat je er je favoriete kunstwerk op kunt tekenen. Ook nodigt het Rijksmuseum je aan om tekenend de museumzalen in te gaan (niet met waskrijtjes richting de Nachtwacht rennen!). 
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober (09.00-17.00)
Rijksmuseum

Weekend van de wetenschap
Tijdens het Weekend van de wetenschap openen bibliotheken, universiteiten en musea de deuren voor nieuwsgierige kinderen en volwassenen. Onder andere het Science park, het DeLaMar Theater en de OBA doen mee. Je kunt onder andere aan de slag met lasersnijders en 3D-printers. Het Planetarium en Micropia zijn op zaterdagavond gratis toegankelijk. Hier kun je een kijkje nemen in het kweeklaboratorium.  
Ook leuk: een snelcursus hacken voor beginners bij de Vrije Universiteit.
Kijk hier voor de highlights die wij uitzochten
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober
Diverse locaties 

Proef 1001 hapjes
Vanuit het Food Center Amsterdam in de Jan van Galenstraat (naast de Marktkantine) worden winkels en horeca in de regio bevoorraad. Vlees, vis, groente, fruit: grote kans dat wat op je bord ligt via het Food Center is getransporteerd.
Aankomende zondag kan het publiek er ook eens terecht. Op de Markt van 1001 Smaken staan zeventig kramen met etenswaren, om mee naar huis te nemen of ter plekke te proeven. Er is zelfs een 'Kids Smaak Festival'.
Zondag 8 oktober (11.00-17.00) gratis
Jan van Galenstraat 4

Pimp kleding met Afrikaanse designers
Het Tropenmuseum opent vrijdag de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden met optredens van rapper Akwasi en een dansprogramma van het Bijlmer Parktheater. Het museum wil bezoekers in het kader van de Black Achievement Month laten kennismaken met erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.
In het weekend wordt het Tropenmuseum ook omgetoverd tot een modewalhalla, tijdens Fashion ­Cities Africa. Kruip achter de naaimachine met een ­bekende ­Afrikaanse ontwerper of doe mee aan een masterclass.
Het hele weekend
Tropenmuseum

Parool Film Fest (PAFF)
Een lekker lang weekend prachtige films kijken: dat kan tijdens de tweede editie van het Parool Film Fest (Paff). Tijdens Paff zijn 3 bijzondere, internationale films te zien. Kleine greep uit het programma: Manifesto van Julian Rosefeldt, You were never really here van Lynne Ramsay, Borg/McEnroe van Janus Metz Pedersen en Blade Runner 2049. Kijk hier voor een prettige shortlist.
Donderdag 5 (11.30-00.00), vrijdag 6 (11.30-23.30) ­zaterdag 7 (11.30-00.00) en zondag 8 oktober (11.30-21.15)
De Filmhallen

Zwarte Koffie bestaat 5 jaar
Zwarte Koffie, het wekelijkse hiphop-, disco, funk en soulfeest in de Paradiso, bestaat vijf jaar. De kelder van Paradiso wordt voor de gelegenheid voorzien van muziek door Axel Nielsen en zijn mannen, terwijl Kremlin Disko vijf uur draait in de bovenzaal. In de grote zaal staan Mr.Speak en dj D-Rok.
Vrijdag 6 oktober van (0.00-5.00) €15,32

Foto's uit conflictgebied
In de Tolhuistuin is dit weekend een tentoonstelling te zien van Israëlisch-Palestijns fotografencollectief ­ActiveStills. De foto's laten het gevecht tegen onderdrukking, racisme en vrijheidsschendingen zien. Er is ook muziek, poëzie en toneel rondom hetzelfde thema.
Zondag 8 oktober (16.30-21.30) gratis
Tolhuistuin

Rugbyberen in Panama
Dit weekend barst het van de testosteron in Panama. Bekende homofeest Bear Necessity nodigt de mannen van het ARC Amsterdam Lowlanders rugbyteam uit om met hen te komen feesten. Ook lanceert het team de spannende 'HOT kalender' en is er een photobooth. Muziek van dj Mike Jayy, dj Rado A'dam en Sergio Cardaso.
Zaterdag 7 oktober (22.00-05.00) €20,-
Panama

Bejaardendisco
65 plussers opgelet: in Sexyland is een heuse bejaardendisco gaande. Op zondag 8 oktober staat de sociëteit op de NDSM-werf in het teken van advocaat, kaasblokjes en jenever. Iedereen is welkom om te komen breien of een potje bingo te spelen. Ode aan de oudjes! 
Zondag 8 oktober (15.00-21.00) €2,50
Sociëteit Sexyland

24 jaar De Koe
De koe, het iconische muziekcafé in de Marnixstraat, bestaat 24 jaar. Om dat jubileum te vieren nodigt het cafe aankomende vrijdag dj's én psychedelische garagerockbands Mozes and the Firstborn en The Mighty Breaks uit voor een knallend feest. 
Vrijdag 6 oktober (22.00-03.00) gratis
De Koe

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.