Stadsgids Bewaar

Bij de film Gek van Oranje komt toch niemand in black tie?

Hoofdrolspeler Hannah Hoekstra (l): 'En dit is mijn ­favoriete boyband. Klinky, Klonky en Klanky. Zelf ben ik Klunky.'
Hoofdrolspeler Hannah Hoekstra (l): 'En dit is mijn ­favoriete boyband. Klinky, Klonky en Klanky. Zelf ben ik Klunky.' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Gek van Oranje.

Ja, dat fijne WK van 2010. De stomme verbazing en hoe die elke wedstrijd groter werd. De euforie, maar voor de finale toch geen enkele verwachting, we zouden wel gek zijn. Toen De Teen en achteraf de kater alsnog.

Schitterende zomer.

Daar is nu dus een film over gemaakt. De dresscode voor de première is black tie, natuurlijk is die black tie, maar ik dacht: jongens, dit is een film over foebele en hij heet Gek van Oranje, dan komt toch niemand in black tie?

Een misvatting.

Dennis Weening houdt het openingspraatje. "Welkom bij de première van Gek van jou!"

Zaal: "Gek van jou? Gek van Oranje!"

Weening: "Gek van jou? Wie is jou?"

Naar omstandigheden een redelijke comeback.

Weening: "We gaan niet naar het WK, dus zo komen we toch nog een beetje in de stemming én we zien Jan Versteegh in zijn nakie, en wie wil dat niet? Telefoon op stil en veel plezier!"

Prima schnabbel, lekker kort.

Ik zit hier niet voor een samenvatting van de film, maar over dat nakie van Jan Versteegh moet ik misschien hoopvolle verwachten hier en daar temperen. Het valt mee. Zijn billen en een klein handdoekje aan de voorzijde.

Prima billen verder.

Na afloop zijn er warme woorden van producent Frans van Gestel voor de fantastische cast, maar hij wil er eentje uitlichten. Funny.

Funny is het hondje in de film dat wedstrijden kan voorspellen en die door maagzuur een dag dreigde af te haken. Van Gestel: "Maar blijkbaar zijn er ook Rennies voor honden. Toch, een paar weken na de opnames is Funny overleden."

Groot medeleven vanuit de zaal.

Het is tijd voor bittergarnituur en de foto's. Op de grote trap in de ­lobby verzamelt een uitgelaten groepje jongelui. Altijd leuk.

Daarna vraag ik hun namen. De middelste, een meisje met - hoe zal ik dat eens christelijk omschrijven - een nogal uitgelaten jurk, heet Bente. Ja, of Benthe, dat weet je niet, dus ik vraag hoe je dat schrijft.

Wat première Gek van Oranje
Waar Tuschinski, Reguliersbreestraat
Wie Nasrdin Dchar, Hannah Hoekstra, Martijn Fischer, Susan Visser, Abbey Hoes, Pim van Hoeve, Jan Versteegh, Dennis Weening
Wanneer maandag 12 februari, 19.30 tot 23.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans zag een Museumplein vol oranje figuranten en werd daar erg vrolijk van

"Hier," zegt ze, "het staat op mijn hangertje."

Misschien is dit het moment dat ik iets vertel over mijn aftakelend oogzicht. Ik heb een brilletje voor veraf, maar daarmee zie ik niets meer van dichtbij.

Dus als ik, zeg, naar mijn telefoon wil kijken, of, zeg, het hangertje om de hals van een veel te jong meisje wil lezen, moet ik over mijn brilglazen heen kijken. En mijn hoofd dus omlaag knikken.

Vrienden van me vinden dat het er schattig uitziet, hoe ik op mijn telefoon kijk. Vrienden van Bente niet.

"Oooooooh!"

"Kun je het zien?!"

Beleefd neem ik afscheid.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.