Stadsgids Bewaar

Bar Brouw (7+)

Bar Brouw (7+)
© Rink Hof

Stoer, simpel en sympathiek geprijsd is dit eetcafé met barbecuevlees en ambachtelijke bieren. Er moet alleen écht meer aandacht worden besteed aan de details.

Vlees! Vlees! Dode dieren willen we eten! En dan niet van die burgerlijke lapjes, maar op z'n Amerikaans met veel rook, vuur, zweet, bier en een baard. Verwacht bij American BBQ, zoals Bar Brouw in de Ten Katestraat propageert, niet die laffe expresskipfiletjes en chipolataworstjes die u 's zomers op uw wegwerpbarbecue cremeert - in de (vooral zuidelijke) staten van Amerika nemen ze hun vlees serieus en is barbecueën bovenal slowfood.

Het is een keuken van het grote gebaar, met enorme stukken vlees die vragen om een langdurige en specifieke behandeling. Er gaat een wereld van soorten pekel, van vader op zoon doorgegeven dry rubs, bijzonder hout voor de rook en urenlange garing achter schuil.

Bar Brouw heeft iets fijn zelfgeklusts; grappige buislampen, een bar van sloophout, Jimi Hendrix over de speakers. Het is er hartstikke druk, voor een diep privégesprek moet je hier niet zijn. Schouder aan schouder zitten we aan de lange tafels, maar dat past eigenlijk prima bij het concept. De kaart op de muur telt twee soepjes en een bordje worst als voorgerecht, smoked meats als ribs, brisket en pulled pork, een hamburger en vier bijgerechten (bij elk hoofdgerecht mag je er twee kiezen). Oh ja, en er is een vegetarische quinoasalade, maar daar komen we niet voor. Het rundvlees komt van biologische Amerikaanse koeien, het varkensvlees van blije Belgische Berkshirevarkens - en dat voor de prijs van vieze plofsaté in menig eetcafé.

Ook over het bier is nagedacht, één van de eigenaars is brouwer geweest bij de Molen in Bodegraven, en Brouw verkoopt een uitgebreid assortiment aan kleinschalig gemaakte, bijzondere bieren. Zo drinken we van de tap een redelijk sublieme Jaipur I.P.A van brouwerij Thornbridge in Engeland, hoppig en moutig maar toch zacht en fris (€4). Er is ook nog een ruime keuze aan bijzondere whisky's.

Anders uitgebeend
De huisgemaakte erwtensoep is op, dus we nemen tomatensoep (€5), en daarna de brisket (€17), de pulled pork (€15,50) en pork belly (€14). Daarbij komen dikke sneden lekker wollig maisbrood, coleslaw, tomatensalade, baked beans en partjes aardappel (met schil) uit de oven. Alles wordt geserveerd op een metalen oventraytje, met bijgerechten in nogal troeperige papieren bakjes.

De brisket is fantastisch van smaak. Doordat runderen in Amerika anders worden uitgebeend dan in Nederland en bovendien een stuk vetter zijn, kennen we dit vlees hier eigenlijk niet. De plakken hebben een knapperig randje en veel zacht, rokerig vet, het vlees is rosé en je moet er een beetje op kauwen. Ik hou van kauwen. We eten het op de boterhammen met uitstekende, huisgemaakte barbecuesaus.

In de pulled pork -een flinke berg uit elkaar getrokken varkensschouder- valt de rooksmaak weer moeilijk te ontdekken. Het is ook een tikkeltje droog, maar wel smakelijk. We proeven ook nog zes flinke plakken smeltend zacht buikspek met een heel fijne specerijensmaak. Heerlijk.

Koude baked beans
Eeuwig jammer dus dat álles lauw op tafel komt. En de bijgerechten zijn niet goed; de baked beans koud, de aardappeltjes koud, flauw en vettig, de tomatensalade aangemaakt met Provençaalse kruiden uit een schudbusje en de coleslaw met mierzoete fabrieksmayonaise.

Sowieso: wat doen die ovenaardappeltjes en tomaten hier? Waarom geen lekkere maiskolf, aardappelsalade of baked potato?

Over de soep kunnen we kort zijn: die slaat nergens op. Het smaakt als passata uit zo'n tetrapakje die is opgewarmd in de magnetron, en waarschijnlijk is het dat ook.

Er loopt een dunne en lastige lijn tussen charmante imperfectie en ergerlijk amateurisme, en dit slaat duidelijk door naar rechts.

Verstandige keus
De desserts - cheesecake en carrot cake - zijn niet huisgemaakt maar ingekocht bij een cateringdame die Alexandra Zoet heet: een verstandige keus, want ze zijn allebei prima.

Kom op cowboys, tandje erbij. Dat vlees en bier hebben jullie wel onder de knie, nu moet er nog net zo veel liefde naar de rest.

Bar Brouw
Ten Katestraat 16
1053 CE Amsterdam

Openingstijden:
zo-do 12.00-0.00 uur
vr & za 12.00-01.00 uur

020-2238569