Stadsgids Bewaar

Asielzoekers tonen hun blik op de wereld via frisdrankblikjes

Josje Priester en tien jongeren maaktne pinhole camera's van frisdrankblikjes.
Josje Priester en tien jongeren maaktne pinhole camera's van frisdrankblikjes. © Can You See Me

Met een frisdrankblikje als foto­toestel legden jonge mensen die naar Nederland zijn gevlucht hun wereld vast. De expositie Can You See Me in de expositieruimte Melkweg Expo toont het resultaat.

Josje Priester (30) merkte dat ze in haar werk als visueel antropoloog bezig was met verhalen over mensen, terwijl ze liever verhalen wilde maken samen met de hoofdpersonen ervan. Ze stoorde zich aan de manier waarop er door mensen en in de media over vluchtelingen wordt gepraat.

Om jonge mensen die hun land moesten verlaten een eigen stem te geven, begon ze het project Can You See Me. Hierbij maakte ze in asielzoekerscentra pinhole camera's met hen van frisdrankblinkjes en gaf fotografielessen.

Hele proces
De tien nieuwe 'pinhole fotografen' gingen met het instrument aan de slag, brachten hun wereld in beeld en ontwikkelden de foto's zelf in een geïmproviseerde donkere kamer.

Het resultaat is een verzameling van beelden en verhalen, gemaakt door jongvolwassenen met diverse achtergronden en een andere blik. Melkweg Expo toont het hele proces dat aan de expo vooraf ging. Van het maken van de pinhole camera tot de negatieven en de uiteindelijke foto's.

De expositie is gratis te bezoeken in De Melkweg van 11 januari t/m 12 februari van 12.00 uur tot 21.00 uur.

Lees hier het interview met Priester en de fotografen [+]