PS Stadsgids Bewaar

Arcam exposeert afgewezen Bajesplannen

Ontwerpers OMA en LOLA landscape architects en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM wonnen de tender, maar welke plannen vielen af?
Ontwerpers OMA en LOLA landscape architects en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM wonnen de tender, maar welke plannen vielen af? © Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM

Sinds dinsdag weten we wie de voormalig Bijlmerbajes mag omtoveren tot een nieuwe stadswijk. Maar welke plannen vielen af? Dat is te zien in de expositie Bye Bye Bajes.

In de transportgang van de voormalige bajeskeuken stelt Architectuurcentrum Amsterdam van 3 tot en met 29 oktober de vijf ingediende plannen voor het terrein van de voormalige gevangenis tentoon.

"Ontwerpers OMA en LOLA landscape architects en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM zijn de winnaars, maar er hebben nog een heleboel grote Nederlandse architectenbureaus meegedaan aan de tender van de gemeente, hun 'wedstrijdmateriaal', laten wij nu zien," vertelt een woordvoerder van Arcam. 

Dat 'wedstrijdmateriaal' bestaat uit de vereiste tenderopdrachten: panelen ontwikkelen, een maquette en een boekje met de toelichting van de plannen. "Die plannen liepen enorm uiteen, hoe precies vertel ik niet. Dat kan je het best komen bekijken in de expositie," aldus de woordvoerder. 

Lees ook: Nieuwe wijk met 1350 woningen komt op plek Bijlmerbajes

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.